Vervanger Le Pen bij FN zet stap opzij na beschuldiging van negationisme

De interimvoorzitter van het Franse Front National, de partij van Marine Le Pen, is na enkele dagen al opgestapt. Van de man in kwestie, Jean-François Jalkh, een oudgediende binnen de partij, waren negationistische uitspraken opgedoken.
Jean-François Jalkh is de man in het midden.

Meteen na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen maakte Marine Le Pen bekend dat ze voorlopig stopt als partijvoorzitter. Ze wil zich helemaal concentreren op de tweede ronde van de Franse verkiezingen. De interimvoorzitter werd Jean-François Jalkh (59), een van de vier vicevoorzitters en iemand met een lange staat van dienst binnen de partij.

Maar al snel kwam hij onder vuur te liggen door negationistische uitspraken, het ontkennen van de Holocaust. De uitspraken dateren van het jaar 2000. Aan een universitaire onderzoekster vertelde hij onder andere dat het technisch onmogelijk zou zijn om massale moordpartijen uit te voeren met zyklon B, het gifgas dat de nazi's gebruikten in de gaskamers. "Ik vind dat we zelfs over deze kwestie moeten kunnen discussiëren", zegt hij ook. De letterlijke uitspraken zijn hier terug te vinden.

Door de commotie zet Jalkh nu een stap opzij. Hij wordt vervangen door Steeve Briois, de burgemeester van Hénin-Beaumont, een gemeente in het noorden van Frankrijk waar het Front National heel sterk staat.