Vlaams-Catalaanse handelsmissie naar Marokko afgelast na druk van Spaanse regering

De geplande economische missie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Catalaans president Carles Puigdemont van 7 tot 9 mei naar Marokko zal niet doorgaan. Dat laat Bourgeois weten. Vermoedelijk heeft de regering in Madrid druk uitgeoefend op Marokko om geen Catalaanse delegatie te ontvangen.

De delegatieleiders beslisten gezamenlijk hun deelname aan de zending af te gelasten nadat de Marokkaanse regering twee weken voor de missie formeel heeft laten weten dat geen enkel van de Marokkaanse beleidsmakers - en dit op alle niveaus - zich kan vrijmaken tijdens de periode dat beide minister-presidenten in het land zijn.

"Minister-president Geert Bourgeois en president Carles Puigdemont betreuren de eenzijdige beslissing van de Marokkaanse regering", zo luidt het. "Beide regeringsleiders betreuren vooral de gevolgen voor de meer dan 30 Vlaamse en Catalaanse bedrijven die de economische banden met Marokko wensten aan te halen, gezien zijn belang als commerciële partner voor beide landen."