"Pas op met oortjes tijdens het fietsen of lopen"

Het is gevaarlijk om tijdens het fietsen of lopen naar muziek te luisteren. Die waarschuwing geeft professor bewegingsleer Jan Pauwels mee in Het Laatste Nieuws. Gisteren overleed een fietser in Markegem nadat hij was aangereden door een auto die van rechts kwam. Hij pleit niet meteen voor een verbod, "want dat is toch moeilijk te handhaven."

De fietser reed op een kruispunt toen hij werd aangereden door een terreinwagen. Hij had voorrang moeten verlenen, maar hij heeft hij de auto te laat opgemerkt. 

"In het verkeer heb je al je aandacht nodig, en de menselijke aandacht is beperkt", zegt professor Jan Pauwels van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsleer van de KU Leuven aan VRT Nieuws. "De meeste aandacht heb je nodig voor het besturen van je fiets of wagen uiteraard. Op een rustige weg, waar weinig verkeer is, of op een weg die je heel goed kent, kan je daar andere dingen bij doen. Praten met een passagier, luisteren naar de radio..."

Wat is dan het gevaar van oortjes? "Men heeft niet alleen minder aandacht, maar men sluit zich voor een stuk af van de broodnodige informatie in het verkeer. Die informatie komt voor een groot stuk, maar niet uitsluitend visueel, binnen. Er is dus een stuk aandacht weg die cruciaal kan zijn om beslissingen te nemen in het verkeer. Met muziek hoor je niet wat er achter en voor je gebeurt. Je kan niet op voorhand anticiperen. In het dagdagelijkse verkeer stelt dat een groot probleem."

Professor Pauwels pleit niet meteen voor een verbod op oortjes. "Het is moeilijk om dat te handhaven, dus dat wat doe je daar dan mee. Eigenlijk is het de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik weet niet of het zin heeft en of het haalbaar is."

Meest gelezen