Blanche vertrekt naar Songfestival met vertrouwen én Belgische designerjurk

Onze Songfestivalkandidate Blanche vertrekt vandaag naar Kiev. Op 9 mei treedt ze daar aan in de eerste halve finale van het Songfestival. Ze is "hyperongeduldig" en ze hoopt dat ze België niet teleurstelt. Over haar act verklapt ze niet veel, maar wel over haar outfit: Blanche promoot in Kiev de Belgische mode met een designerjurk die ze mee heeft ontworpen.

Haar koffer zit overvol (“ik zou mijn hele kleerkast willen meenemen, om zeker alles bij te hebben”), maar een geluksbrenger hoort daar niet bij. Wel een houvast, in de vorm van een schriftje waarin Ellie (Blanche is haar artiestennaam en derde officiële voornaam, nvdr) gedachten kan neerpennen, ideeën voor nummers kan opschrijven of wat schetsen kan maken. “Ik heb het vaak bij, en ik ben er enorm aan gehecht”, zegt ze verlegen.

Uiteraard ook in Blanches bagage: haar nu al veelbesproken podiumoutfit. Want opvallen in de Europese liedjeswedstrijd doe je niet enkel met een goed nummer en een visuele act, maar ook door je eerste indruk. Tot nu toe deed Blanche er het zwijgen toe. “Geen zwart”, was het enige dat ze kwijt wou. Maar voor ons licht ze toch een tipje van de sluier.

“Het wordt een jurk, van de Belgische ontwerpster Johanne Riss (zie foto), een Brusselse waar ik al veel goeds over had gehoord. We wilden sowieso graag kiezen voor Belgische mode, omdat we ons land als geheel vertegenwoordigen”, zegt ze trots. “Het ontwerp en de kleur ontdekken jullie tijdens het Songfestival pas. Johanne was heel open en wilde het concept en de act goed begrijpen, en niet gewoon haar ding doen. Ik heb zelf mee mogen bepalen hoe mijn jurk eruit ziet. Het eindresultaat vind ik héél mooi, en past goed bij wie ik ben.”

(lees voort onder de video)

ANTOINE LORGNIER / ONLYWORLD.NET

De act

Een ander goed bewaard geheim is de podiumact waarmee Blanche de Songfestivalkijkers zal proberen te overtuigen. Sober of veel toeters en bellen: ze houdt de lippen stijf op elkaar. Een visueel lichtspel behoort tot de mogelijkheden. “”City lights” is een puur liefdesnummer, maar ik bezing ook de verschillende aspecten van het licht, zoals de sterren, vlammen en duisternis. Die woorden geven het verhaal in mijn tekst kleur”, zo omschrijft ze haar lied.

“City lights” is een slowbeat elektropopnummer, waarop een moderne choreografie mogelijk is. Maar Blanche vindt zichzelf geen grote danser, zeker niet in vergelijking met de vorige Waalse kandidaat Loïc Nottet, die ze erg bewondert. “Hij kan van nature geweldig bewegen, en ik niet echt”, lacht ze.

Opvallen zal Blanche ook proberen doen met haar stem. Vergelijkingen met London Grammar, Lana Del Rey en Adele liggen voor de hand. Complimenten die de Brusselse tiener doen blozen. “Ze hebben alledrie een prachtige stem, en ik hou ook van hun muziek. Vooral die van London Grammar, ik heb een periode gehad dat ik haar muziek grijs draaide. (lacht) Nu luister ik vooral graag naar mannenstemmen, in tragere nummers. Momenteel zijn Alt J en Tom Rosenthal mijn favorieten. En in het Frans luister ik vaak naar Fauve, Stromae of de oudere klassiekers. Ik heb een brede muzieksmaak.”

De verwachtingen

De Songfestival-bookmakers schatten Blanche bijzonder hoog in. Ze plaatsen haar op een tweede stek, na torenhoog favoriet Italië (“een leuk nummer, maar ik weet niet of dat zou kunnen winnen”) en schaduwkanshebber Zweden. Zelf is Blanche vooral fan van Bulgarije, Hongarije en de Franse inzending. Maar hoe gaat een 17-jarig meisje om met die torenhoge verwachtingen, in binnen- én buitenland?

“Die appreciatie geeft me veel vertrouwen. Ik weet nu dat mensen die het Songfestival van nabij volgen, en geneigd zijn om te stemmen, mijn nummer al goed vinden. Natuurlijk kijken er ook veel mensen naar de uitzending die stemmen, maar de nummers vooraf nog niet kennen. Ook hen zal ik moeten overtuigen op het moment zelf, en daar voel ik wel veel druk”, geeft ze toe. “Ik wil écht niemand teleurstellen. Ik laad me daar ten volle voor op en ga alles geven wat ik in me heb.”

Veel vrije tijd zal Blanche niet hebben in Kiev. “Ik heb me voorgenomen om van alles te genieten. Tijdens de repetities zal ik heel geconcentreerd moeten zijn en ervoor moeten gaan, maar voor de rest ga ik me zo rustig mogelijk proberen te houden. En af en toe een frisse duik nemen in het zwembad van mijn hotel, dat helpt”, lacht ze.

En wat na het Songfestival?

Na het Songfestival wil Blanche haar laatste middelbaar afwerken, en dan wacht een zomervakantie waarin ze het vooral rustig aan wil doen. “Het is al een zot en druk jaar geweest. Deze zomer wil ik wat vakantie nemen, en tijd maken voor mezelf en mijn vrienden. In het najaar wil ik in topvorm zijn om nieuwe muziek te maken.”

Blanches nummer "City lights"

Meest gelezen