Eerste vrachttrein uit Londen na drie weken in China

De eerste goederentrein tussen Londen en China is zaterdag aangekomen in de Chinese handelsstad Yiwu. Dat meldt het Chinese bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project. De trein reed ook door België.

Met een lading whisky, frisdrank, babyvoeding en geneesmiddelen legde de vrachttrein (600 meter lang, 32 wagons) het 12.000 kilometer lange traject van Groot-Brittannië tot China af. Het is de op een na langste treinverbinding ter wereld (na de lijn China-Madrid).

Het voertuig vertrok op 10 april in Londen en doorkruiste Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan. Na een reis van drie weken arriveerde de vrachttrein vannacht om 1.30 uur onze tijd in Yiwu, een stad van 2 miljoen inwoners ten zuiden van Sjanghai.

Londen is de vijftiende stad in het Europese netwerk van Chinese vrachttreinen. Dat past in de uitbouw van een "moderne" zijderoute, een stokpaardje van de Chinese president Xi Jinping. Groot-Brittannië van zijn kant wil tonen welke Aziatische afzetmarkten het nog kan aanboren na de brexit.