EU bepaalt brexitstrategie: "Brexit is een lose-loseproces zonder winnaars"

Vandaag, exact één maand na de activering van Artikel 50, komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen in Brussel om een strategie te bepalen voor de brexit-onderhandelingen. Tijdens deze top zullen de lidstaten proberen om een akkoord te bereiken over de richtlijnen die de Europese Unie zal hanteren tijdens de brexit-onderhandelingen.

"Er bestaat veel eensgezindheid onder de lidstaten en er is grote steun voor de richtlijnen die reeds werden voorgesteld", vertelt een Europese bron. "We willen geen tijd verliezen in het onderhandelingsproces en de beste garanties verzekeren voor de 3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, en de 1 miljoen Britten die in een ander EU-land wonen."

Een van de moeilijkste punten tijdens de brexit-onderhandelingen, wordt de vraag hoeveel het Verenigd Koninkrijk nog zal moeten betalen aan het EU-budget. Volgens sommige berekeningen kan dat oplopen tot 60 miljard euro. Het gaat onder meer om verbintenissen die door de Europese Unie met 28 (dus met het Verenigd Koninkrijk erbij) zijn aangegaan (bijvoorbeeld om projecten in Oost-Europa te financieren), maar die nog niet betaald zijn.

Duidelijke taal

De 27 EU-landen willen dat in de eerste fase van de brexit-onderhandelingen alleen over die aspecten van de "echtscheiding" gepraat wordt. Pas wanneer er voldoende vooruitgang is daarover, zullen de regeringsleiders beslissen om in een tweede fase te praten over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.

Verschillende Britse politici hadden gehoopt hierover sneller te kunnen praten, maar ze vinden een verenigd Europees front tegenover zich. "Het is onmogelijk om onze toekomst met het Verenigd Koninkrijk te bespreken, vooraleer er voldoende duidelijkheid bestaat omtrent het hoofdprobleem, namelijk de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU", zegt een Europese bron. Wel wordt er benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke partner zal blijven van de Europese Unie.

Op de vraag of de vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk een rol zullen spelen bij de onderhandelingen, volgt een duidelijk antwoord: "De Britse verkiezingen zullen geen invloed hebben op onze planning van de Europese Raad. De Europese Raad bepaalt wanneer deze eerste fase voldoende afgewerkt is om de effectieve onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk te starten. Een scenario waarbij er geen akkoord is, valt niet uit te sluiten, maar moet vermeden worden. De onderhandelingen beloven moeilijk te worden. De brexit is een lose-loseproces waarbij er geen winners bestaan. Het belangrijkste zal zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken", klinkt het.

Relocatie EU-agentschappen

Op de top zal ook gepraat worden over wat er moet gebeuren met de Europese Bankenautoriteit (EBA) en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Die zijn nu gevestigd in Londen, maar zullen moeten verhuizen naar een plek op het grondgebied van de Europese Unie. Verschillende lidstaten zijn kandidaat om de agentschappen (en hun honderden personeelsleden) naar hun hoofdstad over te brengen. Het is de bedoeling dat de 27 regeringsleiders in juni hierover een beslissingsprocedure vastleggen, en snel de knoop doorhakken.