Het creatieve lab van... Linde Merckpoel: "Plezier maak je zelf"

Je bent creatief of je bent het niet, beweren sommigen. Maar klopt dat wel? Zijn er manieren om creatiever te worden? Om meer inspiratie te vinden? Om op betere ideeën te komen? Heb je daar voldoende nachtrust, sport, discipline of speciale voeding voor nodig? Zoals elke zaterdag vragen we het aan een multitalent in de rubriek "Het creatieve lab van…". Deze week: Linde Merckpoel (33), presentator van StuBru-ochtendprogramma Linde staat op. Maar ook hyperactieve poster van online filmpjes, altijd in voor een stunt: een marathon of een parachutesprong bijvoorbeeld. Onlangs nog ging ze wereldwijd viraal met collega-roodharige Ed Sheeran.

Linde, StuBru-luisteraars weten het, maar ik stel de vraag toch nog maar: hoe laat word je wakker?

Mijn wekker gaat om kwart voor vier. Ik vertrek om halfvijf bij mij thuis. Ik ben altijd als eerste op de redactie. Ik vind dat belangrijk als presentator van het programma. Dan heb ik het gevoel dat ik slagvaardig aan de start kom. 
 
Als je naar het werk rijdt, in alle vroegte, wat doe je dan in de auto?
Ik luister heel vaak naar podcasts, over van alles en nog wat. Over China bijvoorbeeld, waar we binnenkort voor een maand naartoe trekken. Maar ook podcasts van mensen die ik inspirerend vind, of grappig. En vaak luister ik ook naar muziek, maar niet naar Studio Brussel. MNM, en heel veel naar Nostalgie. 
 
Is er tijd voor een ontbijt?
Ik zou dat moeten doen. Maar ik doe het bijna nooit. Vanmorgen heb ik een appel gegeten. En dan twee grote bekers koffie. Na negen uur als de show voorbij is, ontbijt ik met de collega’s. Ik heb er niet zoveel last van. Ik merk dat ook bij het lopen, ik kan heel veel op een nuchtere maag. Ik heb nu net getraind voor een marathon, en ik vind die nuchtere trainingen altijd heel tof. 
 
Ik heb zelf ondervonden dat je razendsnel bent met e- mail, zelfs tijdens je uitzending. Is dat altijd zo?

Er zijn zeker mensen die gaan betwisten wat je nu zegt. Mijn mailbox is eigenlijk een beetje mijn to do-lijst. Daar zitten heel veel dingen in die ik nog in orde moet brengen. Ik ben wel iemand die kickt op een inbox-0. Dat vind ik een magisch gevoel. Als dingen er te lang in blijven hangen omdat ik erover moet nadenken, frustreert dat me.
 

Op sociale media ben je ook een bezig bijtje?

Dat is mijn leven hé. Ik maak nog altijd heel veel video voor StuBru. Ik doe dat ik ook heel graag, en wil dat in de toekomst nog meer doen. Ik heb mij vorig jaar mogen bezighouden met niks dan online content en video. Ik mis dat toch een beetje. Ik denk daar veel over na, ik schrijf af en toe wat ideeën op. Ik hoop dat ik daar nog eens iets kan mee doen.
 
Zou je dan ook voor TV willen gaan werken, zoals Gilles (De Coster, haar vriend, JH)?
TV trekt mij niet zo. Ik heb al een en ander voor televisie mogen doen. En wat mij daar iedere keer enorm aan ergert, is de lamlendige traagheid. Bij de radio gaat alles snel. Je neemt soms beslissingen vijf minuten voor antenne. Zalig. Online video maken heeft diezelfde snelheid en wendbaarheid. De charme zit in de imperfectie, het spontane, het snelle. Televisie moet er altijd heel goed uitzien. Alles wordt gefilmd vanuit zeven camerastandpunten, ik overdrijf nu. Maar toch, daar word ik gek van. 
 
Als je creatief bent, heb je daar een specifieke ruimte voor nodig? Of kan je om het even waar en wanneer creatief worden?
Ja, het werkt heel goed om een kotje te hebben. Ik ben nogal snel afgeleid, en ik vind het belangrijk om dingen op te schrijven. Ik had vorig jaar de luxe: mijn kantoor was een kotje met glazen muren. Ik kon constant van alles opschrijven op die muren met markers. Ik vind het zalig om vlak voor mijn neus een muur te hebben waarop dingen staan die we ooit nog willen doen. Bijvoorbeeld: ik wil eens checken of dat lukt om mezelf met ducktape vast te plakken aan een muur. En op een dag komt dat er dan van. Voor mij is zulk een omgeving superbelangrijk. Het heeft ook heel veel te maken met de juiste mensen die bij mij in dat kot zitten, mensen die iets in mij losmaken. 
 
Je komt er niet toe als je alleen in dat kot zit?
Het is een verschrikkelijk woord: pingpongen. Ik heb dat wel nodig. Iemand die meedenkt, en die ook enthousiast is. In een goeie brainstorm kun je geen dwaze dingen zeggen. Er zijn al heel goeie dingen voortgekomen uit dwaze ideeën. En dat is de kunst, heb ik geleerd over creativiteit, om na dat goed idee toch nog even te blijven zitten, om die extra mile te doen, en van dat goed idee tot het extra idee te komen. Dan pas heb ik goed gewerkt. 

Zijn er momenten op de dag of de week waarop je productiever of creatiever bent dan op andere?

Ja, sowieso het begin van de week, wanneer alles nog fris zit. Maar vrijdag is ook een goeie dag, dan hebben wij de apero. Er voorziet dan iemand om tien uur een drankje en ook iets om te eten. Er is dan een soort van uitgelatenheid, een goeie sfeer. Oké, de week is voorbij, laten we nu eens vrij nadenken: wat gaan we met Ed Sheeran doen? Daar hebben we al weken op voorhand op vrijdag over nagedacht, en uiteindelijk komt er dan wel een leuk idee.
 

De sport, die marathon, heb je dat nodig om je hoofd leeg te maken? Of is dat gewoon sportief, je lichaam onderhouden?

Allebei. Ik ga niet liegen: ik vind dat fantastisch, ik heb nu tien weken intensief getraind, ik kick op het feit dat ik een goeie tijd heb gelopen (3u41:33, JH). Ik vind het zalig dat ik mijn lijf onder controle heb, en dat ik strak sta. Geestelijk sta ik dan ook strak. Alles werkt dan beter, ik ben gelukkiger. 
 
Hoe neem je moeilijke beslissingen?
Ik kan altijd terecht bij enkele mensen. In een interview met De Tijd vroegen ze mij ooit wie in mijn raad van bestuur zit. Ik vond dat supergoed gezegd. En sindsdien noem ik die zo: mijn lief Gilles, Arnout Bracke, mijn vroegere collega op Studio Brussel, en tegelijk ook mijn beste vriend. En mijn beste vriendin, Sofie Lemaire, die ook altijd heel helder advies geeft. Je moet toch goed nadenken over de leden van je raad van bestuur voor je hem samenstelt. Er is niks zo gevaarlijk als je te omringen met ja-knikkers. 
 
Wat wil je aan jezelf verbeteren?
Ik ben al redelijk perfectionistisch, maar soms voel ik me een perfectionist van de Aldi. Ik kan dan tot 90 procent gaan, of 95, en dan die laatste vijf procentjes word ik net slordig. Als ik gekookt heb is de keuken een ramp. Ik kan dan alles opruimen, en één vuile pan laten staan. En mijn lief vindt dat onwaarschijnlijk. Dan komt hij thuis en dan zegt hij: Oh my God, je hebt het weer gedaan. 

Hoe ziet je ideale vakantie er uit?

Lang. We proberen een maand weg te gaan. In het begin lag ons tempo erg hoog. Ik heb geleerd dat het soms beter is om minder te doen, maar wel grondiger. Aziatische toeristen gaan op reis met een checklist, die stappen in de boot in Ha Long Bay (in Viëtnam, JH), en na drie eilanden en een dolfijn keren ze terug. Ik geniet er dan van om voor de extra lange boottocht te gaan, dan zijn alle Chinezen weg en zit je alleen op het bootje. Dat vind ik pas echt genieten.
 
Wat doe je voor je gaat slapen?
Ik zet mijn gsm een uur voor ik ga slapen op vliegtuigmodus, omdat ik me nog te veel laat afleiden door allerlei impulsen. Ik merk dat ik sindsdien veel beter slaap. Ik neem een boek en ik lees nog een half uurtje, of een kwartiertje, afhankelijk van hoe snel ik met mijn gezicht op dat boek in slaap val. In het beste geval is dat tussen halfacht en acht.
 
De laatste vraag is misschien de zwaarste: heb je een levensmotto?
Eén van mijn levensmotto’s is: plezier maak je zelf. Ik vind dat dat echt bij mij past. Mijn mama zei me altijd als ik tegen mijn zin op talenkamp vertrok: plezier maak je zelf. Dat klopt heel hard. Een ander levensmotto is: gulzige mensen zijn altijd de beste mensen. En dat gaat niet over eten, er is niets zo goed als gulzig in het leven staan. De meeste mensen die ik graag zie en die mij omringen zijn gulzige mensen.