Marine Le Pen kiest alvast haar premier

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen heeft Nicolas Dupont-Aignan, een van haar concurrenten uit de eerste stemronde, aangewezen als premier, als ze tenminste de presidentsverkiezingen op 7 mei zou winnen.

Nicolas Dupont-Aignan verdedigt met zijn gaullistische partij Debout la France een eurosceptisch beleid. Hij wil Frankrijk meer soevereiniteit geven en is bijvoorbeeld geen fan van de euro. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen zondag haalde hij 4,70 procent. Meteen nadien sprak Dupont-Aignan al zijn steun uit voor Marine Le Pen, de kandidate van Front National.

Le Pen heeft Dupont-Aignan nu aangeduid als haar kandidaat voor het premierschap, als ze volgende week zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint. Uit naam van "patriottisme" en "een gemeenschappelijk project", legde Le Pen haar keuze uit op een gemeenschappelijke persconferentie. "Hij heeft de vandaag zeldzame gave om nee te zeggen, om niet te berusten op het moment dat de toekomst van het land op het spel staat."

"Dit is een historische dag voor Frankrijk, we laten de belangen van Frankrijk voorgaan op persoonlijke belangen", aldus Dupont-Aignan. "Ik nodig de Fransen uit om zich achter ons te scharen en hun land te redden." De frontman van Debout la France benadrukte wel dat zijn partij onafhankelijk blijft.

In de peilingen staat Le Pen nog flink achter de onafhankelijke Emmanuel Macron. De afgelopen dagen heeft ze al wel iets van haar achterstand goedgemaakt.