Orban zal tegemoetkomen aan Europese kritiek op wet op hoger onderwijs

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat tegemoetkomen aan de Europese bezwaren over de aanpak van buitenlandse universiteiten in zijn land. Dat heeft voorzitter Joseph Daul van de Europese Volkspartij (EVP) verklaard na afloop van een vergadering met Orban.

Orban moest bij de top van de EVP tekst en uitleg geven over de omstreden wet op het hoger onderwijs. De Europese Commissie lanceerde deze week een inbreukprocedure omdat de wet onder meer de academische vrijheid in het gedrang zou brengen.

"Na een open en eerlijk gesprek met premier Orban heeft de EVP aan Fidesz en de Hongaarse autoriteiten gevraagd dat ze alle nodige stappen zetten om het verzoek van de Commissie in te willigen. Premier Orban verzekerde de EVP dat Hongarije dat zal doen", zei Daul. Orban kreeg volgens de Fransman een duidelijke boodschap dat schendingen van de rechtsstaat of beperkingen van basisvrijheden niet aanvaard worden.

De wet stelt dat buitenlandse onderwijsinstellingen hun licentie verliezen als ze geen campus hebben in hun thuisland. Dat leek bedoeld om de Central European University (CEU) in Boedapest te dwingen de deuren te sluiten. De Engelstalige universiteit werd opgericht door de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros, een van de aartsvijanden van Orban.

Orban en zijn partij Fidesz maken deel uit van de EVP. De anti-Europese en autoritaire oprispingen van Boedapest brachten de koepelpartij van Europese christendemocraten en conservatieven de voorbije jaren al meermaals in verlegenheid. Zo ook de onlangs gelanceerde volksbevraging onder de noemer "Let's stop Brussels". Ook over dat initiatief heeft de EVP Orban de oren gewassen.

"De voortdurende aanvallen op Europa die Fidesz nu al jaren lanceert, hebben een niveau bereikt dat we niet meer tolereren", zo betoogde Daul. De "schreeuwerige anti-Europese retoriek" van de bevraging is volgens hem onaanvaardbaar.

In een interview op de Hongaarse openbare televisie verklaarde de kabinetschef van Orban nadien dat de premier tijdens de vergadering met de EVP "duidelijk heeft uitgelegd dat de aanpassingen van de wet geen bedreiging vormen voor de aanwezigheid van de CEU in Hongarije." Hij verzekerde dat "de vrijheid van onderwijs en het academisch onderzoek gegarandeerd zijn" en dat de universiteit het nieuwe academiejaar kan starten als gepland.