Reynders roept 4 landen op tot ondertekening Verdrag verbod chemische wapens

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept Noord-Korea, Egypte, Zuid-Soedan en Israël op om toe te treden tot het Verdrag tot verbod van chemische wapens. Het zijn de enige vier landen die nog geen deel uitmaken van het verdrag dat al 20 jaar bestaat en door 192 landen ondertekend is.
AP2013

Het verdrag verbiedt het gebruik van chemische wapens, onder geen enkele omstandigheid en onder geen enkel voorwendsel. Door het verdrag zijn meer dan 95 procent van de aangegeven chemische wapenvoorraden onder internationale controle vernietigd.

De naleving van het verdrag wordt gecontroleerd door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die chemische bedrijven en andere instellingen kan inspecteren. De Organisatie kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede.

Reynders vindt het onaanvaardbaar dat de regering van Syrië, die in 2013 tot het verdrag toetrad, sindsdien chemische wapens tegen de eigen bevolking heeft gebruikt. Onderzoek van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens heeft dat aangetoond. De minister steunt verder onderzoek door deze organisaties, ook het onderzoek naar de aanval met sarin-gas in Khan Sheikhoun op 4 april.