Turkije zet prijs op hoofd van Gülen-aanhangers in ons land

De Turkse autoriteiten loven tot 77.000 euro uit voor inlichtingen die tot de arrestatie leiden van drie Gülen-aanhangers in ons land, schrijft De Standaard. Ze staan op de lijst van terreurverdachten van de Turkse overheid.
Aanhangers van Gülen worden ook in buitenland achterna gezeten.

Sinds de mislukte coup tegen president Erdogan is de Turkse overheid een ware heksenjacht begonnen tegen de beweging van Fethullah Gülen, de in de VS in ballingschap levende Turkse prediker, die volgens Erdogan achter de poging tot staatsgreep zou zitten. Zijn beweging wordt sindsdien consequent een terroristische organisatie genoemd.

De afgelopen maanden zijn al duizenden aanhangers van Gülen hun baan kwijtgeraakt of opgepakt en opgesloten in afwachting van een proces. Maar de jacht beperkt zich niet tot Turkije zelf. De overheid heeft een online raadpleegbare lijst van honderden "terreurverdachten",  waarvan een deel in het buitenland verblijft.

In ons land verschuilen zich minstens drie mannen die op de terrerurlijst staan. De lijst is onderverdeeld in categorieën en de drie mannen die in België verblijven staan op de grijze lijst. Al wie informatie kan leveren die tot hun arrestatie leidt, mag rekenen op beloningen tot 77.000 euro. Voor grote namen uit de Gülen-beweging worden zelfs beloningen tot meer dan een miljoen euro uitgeloofd.

Ontvoering

Een van de drie gezochte mensen in ons land dient volgende week een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Onze cliënt loopt een groot risico op ontvoering naar Turkije, waar hij geen enkele kans maakt op een eerlijk proces", zegt zijn advocaat Johan Heymans. "Wij beschikken over documenten waaruit glashelder blijkt dat de Turkse maffia jacht maakt op aanhangers van Gülen in België."

"Door zulke grote beloningen te beloven, zet Turkije criminele organisaties en zelfs gewone burgers ertoe aan om mensen op de lijst op te sporen en te ontvoeren, ook in het buitenland", zegt Ibrahim Amaz, directeur van de Belgisch-Turkse organisatie Betiad. "De staat motiveert hen om criminele feiten te plegen. Voor de meeste mensen op de lijst, waaronder de drie in België, is nooit een officieel aanhoudingsbevel door een rechter uitgevaardigd".