Vlaamse films lokten net geen 1,9 miljoen bezoekers naar bioscoop in 2016

Het aantal bezoekers van Vlaamse films is in 2016 verminderd tegenover het recordjaar 2015, toen 2,4 miljoen tickets voor Vlaamse films werden verkocht. In totaal werden er 1.895.262 tickets verkocht voor Vlaamse films. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in het jaarverslag van het VAF.

De Vlaamse film heeft een moeilijk jaar 2016 achter de rug. Vorig jaar verschenen 41 Vlaamse films in de bioscoop, die goed waren voor 1,8 miljoen bezoekers. In 2015 werden er 38 producties uitgebracht die 2,4 miljoen bezoekers lokten.

Het VAF stelt vast dat de Vlaamse film iets meer uitgesproken de algemeen dalende tendens in het Belgische bioscoopbezoek volgt.

"We kunnen tal van externe factoren aanhalen om de dalende cijfers te verklaren. De aanslagen van 22 maart en de aanhoudende terreurdreiging deelden rake klappen uit. Dat was niet alleen zo voor bioscopen, ook live entertainment werd hier het slachtoffer van", aldus het VAF.

"Een andere concurrent voor de bioscoopervaring is het origineel en kwalitatief sterk televisiedrama, beschikbaar via zowel de traditionele zenders als via video on demand-streamingdiensten. Content is king, convenience is queen."

© Image Source, all rights reserved.

Vijf films lokten meer dan 100.000 kijkers

In 2015 lokten zeven Vlaamse films meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop. Vorig jaar hebben vijf Vlaamse films zoveel volk naar de cinema gelokt.

De drukst bezochte film in 2016 was "De premier" van Erik Van Looy. Die film lokte in 2016 384.316 bezoekers naar de bioscoop. De film liep nog door tot 15 maart 2017 en klokte af op in totaal 431.019 bezoekers.

"De buurtpolitie" en "Achter de wolken" vervolledigen de top drie met respectievelijk 150.580 en 126.282 bezoekers. De animatiefilm "Robinson Crusoe" (109.143 bezoekers) en de Ketnetfranchise "Helden van de zee" (102.768 bezoekers) zijn de andere twee films die 100.000 bezoekers lokten.

220 prijzen voor Vlaamse films

In totaal hebben Vlaamse (co)producties wereldwijd in 2016 220 prijzen in de wacht gesleept op filmfestivals en prijzengala's. Dat zijn er 24 meer dan in het jaar daarvoor.

"Hoogtepunten voor de Vlaamse film vorig jaar waren de prijzen voor Felix van Groeningen ("Belgica") en Pieter-Jan De Pue ("The land of the enlightened") op Sundance, de openluchtvertoning voor 8.000 toeschouwers van "Vincent" van Christophe Van Rompaey in Locarno en de Orizzonti-prijs voor Beste Regie die Fien Troch in Venetië won voor "Home", waar Peter Brosens en Jessica Woodworth te gast waren met "King of the Belgians"", meldt het VAF.

James Arthur Photography