Willem-Alexander geeft een feestje: zalmtompouce en een usfie

150 Nederlanders waren gisteravond te gast in het koninklijk paleis in Amsterdam voor een verjaardagsdiner ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander. Een resem ongeschreven regeltjes verhinderde niet dat het een "prettig en sfeervol" festijn werd. Zo zat de Nederlandse koning er ook niet om verlegen zijn zangcapaciteiten te tonen.

150 Nederlanders mochten gisteravond aanschuiven voor een diner met koning Willem-Alexander in het paleis op de Dam in Amsterdam. Twee dagen geleden vierde Willem Alexander zijn 50e verjaardag. Een zogenoemd kroonjaar, een verjaardag die door 5 gedeeld kan worden. Daarom werden 150 mensen uitgenodigd die eveneens op 27 april jarig zijn en een "kroonjaar" vieren. 50 van hen vierden ook hun 50e verjaardag op 27 april, de anderen mochten een ander veelvoud van 5 kaarsjes uitblazen.

De gasten moesten zich aan enkele ongeschreven regels houden. Zo gold er een dresscode (een smoking voor mannen, een lange avondjurk voor vrouwen) en mochten ze geen horloge dragen ("want gezelligheid kent geen tijd", aldus de Nederlandse etiquette-expert Jan Jaap van Wering bij de NOS).

Een begeleider bracht de gasten naar Willem-Alexander, waar ze hem pas de hand mochten schudden als hij hen een hand gaf. Nog andere voorschriften: de koning niet zelf aanspreken, niet aan tafel gaan voor de koning zelf zat, en zeker niet beginnen te drinken voor de officiële opening van het diner.

"Dit is een afterparty"

Een strak protocol, en toch ging het er volgens Nederlandse media "sfeervol en prettig" aan toe op het feest. Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima begroetten elke gast persoonlijk, van sommigen kreeg het paar drie zoenen. De koning hield er ook aan elke gast te feliciteren met zijn of haar verjaardag.

Aan tafel hield de Nederlandse koning een korte, badinerende toespraak. "Als u van plan was om uw verjaardag niet groot te vieren, is dat mislukt. En als u dat wel gedaan heeft, is dit een afterparty." Na een toost, "op onszelf", hief Willem-Alexander zelf een verjaardagslied aan. "Lang zal hij leven!", luidkeels door iedereen meegezongen.

Op het menu...

Het diner dan. Zalmtompouce met gerookte forel als voorgerecht, gevolgd door gebakken rundersteak in dragonsaus met baby-witlof, haricots verts en aardappelkroketjes, om te eindigen met een hazelnootschuimtaartje met geroosterde hazelnoten in een saus van romige karamel en een mokka. Een tafel met het meest chique servies, gouden bestek en kristallen glazen inbegrepen. Een persoonlijk kaartje waar in sierlijke letters de namen van de gasten geschreven stonden. Lakeien die alles kwam opdienen.

Tijdens het diner was het koninklijke paar gebonden aan hun plaats, net als de gasten, maar nadien mengden ze zich wel onder de aanwezigen. "Hij praatte over van alles en nog wat, heel leuk. Een heel gewoon persoon, hij mengde zich mooi in de groep. Onvergetelijk", vertelt een van de feestvierders aan de NOS.

Iedereen op de foto met de koning

Selfies nemen was verboden, maar Willem-Alexander en Màxima hadden een alternatief: een "usfie", een foto met alle gasten en het publiek dat zich buiten aan het paleis had verzameld. En waarop iedereen in detail te zien is. Hoe dat kan? Met de hulp van de techniek. Het is een zogenoemde gigapixel-foto, honderd keer zo scherp als een gewone foto, waarop je tientallen meters kan inzoomen.

Zoekplezier verzekerd.