"Duurdere antibiotica kan negatief effect hebben"

De huisartsen zijn gekant tegen de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om het remgeld voor antibiotica te verhogen. De maatregel dreigt ook een negatieve effect te hebben zegt de huisartsenvereniging Domus Medica.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

België behoort tot de koplopers van de OESO-landen op het vlak van antibioticagebruik. Het hogere remgeld moet patiënten ervan weerhouden hun arts om antibiotica te vragen en veiligere medicatie toegankelijker maken. Aan de artsen zelf wordt gevraagd om andere mogelijke behandelingen te overwegen vooraleer ze overgaan tot het voorschrijven van antibiotica.

De huisartsen erkennen dat ze vaak onder druk worden gezet door patiënten om antibiotica voor te schrijven. Maar zij zien de maatregel van de minister niet zitten, omdat die een ongewenst effect zou kunnen hebben.

"De patiënt voelt de kostprijs pas op het moment dat hij bij de apotheker staat en niet bij de arts zelf", zegt Maaike Van Overloop van Domus Medica. "Bovendien vrezen we dat deze maatregel vooral een impact zal hebben op de mensen die financieel minder sterk staan. Wanneer zij bij de apotheker aankomen en een voorgeschreven antibioticum niet aankopen omdat het te duur is, riskeren we dat er heel ernstige infecties gaan ontstaan".