Crombez: "Reynders en Michel moeten zelf conclusie trekken"

SP.A-voorzitter John Crombez vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en premier Charles Michel (MR) hun conclusie moeten trekken inzake de ja-stem voor Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. In "De zevende dag" zegt Crombez dat ofwel Reynders ofwel Michel gelogen heeft over het verloop van de feiten.

Vorig week raakte bekend dat ons land de opname van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie heeft goedgekeurd. "België is vaak een voorloper geweest inzake mensenrechten, maar hier heeft ons land gezegd dat het grote geld van Saudi-Arabië belangrijker was dan het principe van de vrouwenrechten", zegt Crombez.

"Eerst wil de regering niet zeggen hoe België gestemd heeft - geheimhouding van de stemming -, dan geeft ze toe dat we inderdaad voor gestemd hebben en dan komt mevrouw Rutten zeggen dat het de fout van een diplomaat is, want onwaar blijkt te zijn. Nadien zegt de premier in het parlement dat ze maar twee uur hadden om te beslissen, maar ook die twee uur blijkt niet te kloppen."

Verantwoordelijkheid

"Ofwel heeft minister van Buitenlandse Zaken Reynders de premier foute informatie gegeven, en dan zitten we exact in de situatie van mevrouw Galant die ontslag heeft moeten nemen omdat ze de premier fout had ingelicht, ofwel heeft minister Reynders de premier juist geïnformeerd en heeft de premier in het parlement gelogen en zitten we echt met een institutioneel probleem".

"Reynders en Michel moeten eens beseffen dat ze als minister en premier zelf verantwoordelijk zijn voor wat dit land is en doet. In plaats van te zeggen dat het de schuld van een ambtenaar of een diplomaat is, moeten zij hun verantwoordelijkheid opnemen. Als blijkt dat ze én verkeerd gestemd hebben én gelogen hebben in het parlement, dan moeten ze hun besluit zelf trekken", besluit Crombez.

CD&V

Nog in "De zevende dag" benadrukt Els Van Hoof (CD&V) dat de Belgische stem voor Saudi-Arabië een heel fout signaal was en een gemiste kans. 

"Reynders was niet op de hoogte, dat was heel duidelijk en ik hoop dat dat dan ook zo is", zegt Van Hoof. "Als er gelogen is of foute dingen zijn gezegd, dan denk ik wel dat dat niet voort kan. We zullen dit nog verder bekijken en als blijkt dat hij politiek wel op de hoogte was, dan is er wel een probleem", zegt Van Hoof.