Dodental door noodweer in VS loopt op tot minstens 12

Krachtige stormen, overstromingen en tornado's hebben in de VS dit weekeinde aan minstens twaalf mensen het leven gekost. Vooral de staat Texas werd door tornado's getroffen, Arkansas, Missouri en Mississippi hadden te lijden van stormen en overstromingen, Oklahoma kreeg af te rekenen met hevige winden en in Kansas was er een sneeuwstorm uitzonderlijk laat inhet seizoen.
AP2017
Schade in Oklahoma door stormweer.

Het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn getroffen door noodweer waarbij minstens twaalf mensen het leven hebben gelaten.

Vooral de staat Texas is door meerdere windhozen getroffen, in het bijzonder de stad Canton ten oosten van Dallas. Minstens vier mensen verloren in de staat het leven, de balans kan nog oplopen.

Zo'n 80 kilometer ten oosten van Dallas trokken de tornado's een spoor van vernieling van 80 kilometer lang en 25 kilometer breed. Gelukkig gebeurde dat in overwegend landbouwgebied. 

Dodelijke slachtoffers waren er ook in de staten Missouri waar wassend water een vrouw heeft meegesleurd, in Tennessee overleed een tweejarig meisje nadat een voetbaldoel op haar viel door de hevige wind, Arkansas waar er minstens vier doden zijn en Mississippi.

In de staat Oklahoma heeft de gouverneur de noodtoestand uitgeroepen. Daar hebben vooral hevige winden lelijk huisgehouden. Bomen werden ontworteld en in Oklahoma City ging een monumentale sierboog tegen de vlakte.

Het stormachtige weersysteem maakte ook dat het westen van de staat Kansas getroffen werd door een sneeuwstorm. Dat is uitzonderlijk laat in het jaar.

Schade door een tornado in de buurt van het stadje Eustace, in het oosten van Texas.

Een tornado in de buurt van Eustace in Texas (foto: Vortex Chasers).