Elizabeth draagt (uitzonderlijk) haar zware kroon niet en Twitter lacht met Máxima en Ivanka

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Groot-Brittannië zal voor het eerst in veertig jaar de Queen het Britse parlementaire jaar openen zonder de Imperial State Crown. De Noorse koning Harald is 80 en geeft een feest voor zijn Europese collega's. Willem-Alexander werd dan weer 50 en werd getrakteerd. Echtgenote Máxima reisde deze week nog naar Berlijn waar ze met Ivanka Trump sprak over feminisme. In Luxemburg was het ook feest met de doopviering van prins Liam en prinses Charlène trok naar Zuid-Afrika om kinderen te leren zwemmen en te reanimeren.

GROOT-BRITTANNIË: een "dressed down" Queen bij opening van het Britse Parlement

De Britse koningin Elizabeth zal op maandag 19 juni, bij de officiële opening van het Britse parlement, geen kroon noch mantel dragen. De 91-jarige monarche zal deze keer ook niet met een koets en paarden naar Westminster Abbey komen, maar simpelweg met de auto. De Britse media spreken van een dressed down Queen zoals dat het geval was in 1974. Premier Theresa May heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven op 8 juni waarna het nieuwe parlement zal worden geïnstalleerd op 13 juni. Dat geeft het hof nog vijf tot zes dagen de tijd om voorbereidingen te treffen en dat is te kort, weet BBC.

De aanpak wordt dus sober, zonder de gebruikelijke pomp and circumstance. Critici vermoeden dat het wel eens fysiek te zwaar zou kunnen worden voor de Queen samen met de militaire parade Trooping the Colour op 17 juni. Vergeet niet dat de Imperial State Crown één kilogram weegt. Meer dan veertig jaar geleden stelde de Queen het ook al zonder kroon. In 1974 schreef toenmalig conservatief premier Edward Heath vervroegde verkiezingen uit.

Opening Brits parlement 2016:

In 1974:

AP1974

NOORWEGEN: jarige koning Harald trakteert twee dagen lang zijn Europese collega's

De Noorse koning Harald vierde in februari zijn tachtigste verjaardag, koningin Sonja in juli. Het koninklijke paar plant daarom een groots feest voor zo'n 200 Europese collega's en dat op 9 en 10 mei. Zo is er onder meer een galadiner op het paleis in Oslo. Harald en Sonja trekken in juni ook op "jubileumreis" -deels per auto, deels per boot- door hun land met als apotheose een tuinfeest voor 600 genodigden. Voorlopig hebben de Deense royals al toegezegd voor de festiviteiten. Verwacht wordt dat zeker alle Scandinavische gasten zullen toezeggen. Ook de presidenten van Finland en IJsland hebben een uitnodiging gekregen.

Ondanks hun leeftijd zijn Harald en Sonja nog vrij actief. Deze week raakte bekend dat de koning in augustus opnieuw zal deelnemen aan het WK Zeilen. Vorig jaar nam Harald samen met zes andere Noren deel aan het WK in Toronto (Canada). Zijn koninklijke jacht deed toen dienst als uitvalsbasis.

Harald is de man met de rode pet op foto:

2003 AFP

NEDERLAND: koningin Máxima en Ivanka als feministen, en drie miljoen Oranje-fans voor Willem-Alexander

Op de W20-top in Berlijn zat koningin Máxima samen met bondskanselier Angela Merkel, IMF-directeur Christine Lagarde en first daughter Ivanka Trump in een panel. De vrouwen hadden het vanuit hun ervaringen over vrouwelijk ondernemerschap en maakten tijd voor een persoonlijk onderhoud.

Tijdens de paneldiscussie werd het onderwerp feminisme aangesneden. "Wie noemt zichzelf hier een feministe", luidde de vraag. "Als het betekent dat een vrouw vrijheid van keuze heeft, zelf haar leven inhoud kan geven en gelijke mogelijkheden heeft om zich te ontplooien zodat ze goed voor haar familie en zichzelf kan zorgen, en ze een gelijkwaardige bijdrage aan de samenleving kan leveren, dán ben ik feminist", definieerde Máxima, waarop de overige dames instemden.

Máxima kon het goed vinden met Ivanka, zo blijkt uit foto's. Ze poseerden samen en al gauw deed deze foto de ronde op Twitter, met de nodige kwinkslag hun vaders viserend:

De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta was Argentijnse minister onder het regime van Videla.
De vader van Ivanka, Donald Trump, ligt als Amerikaans president al eens onder vuur.

"Gewoon een práchtige verjaardag, ik voel me gelukkig"

Donderdag was het Koningsdag en koning Willem-Alexander vierde dat met zijn gezin in Tilburg. De festiviteiten werden live uitgezonden en lokten volgens Stichting KijkOnderzoek drie miljoen kijkers. Een zichtbaar gelukkige Willem-Alexander genoot van de dag en sprak van een "prachtige verjaardag". Máxima zag vooral "samenhorigheid" met de massaal opgekomen Oranje-fans. Voor de drie dochters, Amalia, Alexia en Ariane, was het vooral overdonderend. "Ze hebben handen te kort om iedereen een hand te geven en ogen te kort om alles te kunnen zien", zei de koningin. Het gezin wandelde twee uur door de stad.

Het koningspaar werd getrakteerd op een concert van Guus Meeuwis en voor de drie tienerdochters was er een van hun favoriete zangers, Gers Pardoel. Voor de modeliefhebbers: Máxima koos voor een outfit van Jan Taminiau, Amalia had een mantel van Zara aan en Ariane droeg een cape van Natan. Ter gelegenheid van Koningsdag lanceerde het Koninklijk Huis een Instagramaccount dat in vier uur tijd ruim 33.000 volgers haalde. Uiteraard zet Willem-Alexander daar zelf geen foto's of video's op, dat doet de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) voor hem.

LUXEMBURG: prins Liam gedoopt in Vaticaanstad

In Luxemburg is de kleine Liam gedoopt, het zoontje van prins Félix en prinses Claire. Liam is de derde kleinzoon van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Het Luxemburgse hof staat bekend als heel katholiek. De viering werd dan ook gehouden in Vaticaanstad. Liams oom, erfgroothertog Guillaume, speelde gitaar en zong. 

Guillaume heeft zelf nog geen kinderen. "We hebben nog geen plannen om een gezin te stichten", lichtte zijn Belgische echtgenote Stéphanie in februari nog toe tijdens een interview voor haar 32e verjaardag. "We genieten nog erg van tijd voor elkaar hebben." Dus is Liam vierde in lijn voor de erfopvolging, na Guillaume zelf, papa Félix en zus Amalia (2). Neefjes Noah en Gabriel woonden de viering niet bij. Zij wonen in Londen en hadden schoolverplichtingen.

MONACO: prinses Charlène leert Zuid-Afrikaanse kinderen reanimeren

Prinses Charlène van Monaco heeft haar geboorteland, Zuid-Afrika, bezocht. Ze deed dat in het kader van haar Stichting Prinses Charlène. "In Zuid-Afrika is verdrinking de tweede doodsoorzaak na verkeersongevallen. We kunnen nochtans levens redden door mensen de nodige zwemvaardigheden aan te leren", zei de voormalige zwemkampioene. Charlène bezocht onder meer een school waar kinderen EHBO krijgen aangeleerd. Charlène toonde zelf hoe je kan reanimeren.

De prinses beantwoordde tijdens het 5-daagse bezoek vragen van Eyewitness News. Ze zei zich nog altijd Afrikaanse te voelen. "Dit is mijn thuis. Dat zal zo blijven. Het zit in mijn hart en mijn bloed." De prinses verklapte dat ze aan haar kinderen Jacques en Gabriella (2) dolgraag haar Zuid-Afrikaanse erfenis wil doorgeven. "Ik kan niet wachten om met hen naar hier te komen."