Groep van 36 jezidi's gered uit handen van IS

In Irak is een groep van 36 jezidi's bevrijd uit de handen van IS. Dat laten de Verenigde Naties weten. Naar schatting houdt IS nog 1.500 jezidi vrouwen en meisjes als slaaf gevangen.
Een bevrijd Jezidisch meisje. (Foto archief)

De groep van 36 werd al drie jaar gevangen gehouden door IS. Na hun bevrijding zijn de mannen, vrouwen en kinderen naar Duhok gebracht, een Koerdische stad ten noorden van Mosul. Ze krijgen er onderdak, kleding en medische en psychologische hulp. Het is onduidelijk of ze ontsnapt zijn of bevrijd en waar ze juist werden vastgehouden. De VN wil daar geen verdere uitleg bij geven om toekomstige  bevrijdingen niet in gevaar te brengen.

Duizenden Jezidi's werden gedood of gevangen genomen nadat IS in 2014 de noordelijke stad Sinjar veroverde. Een jaar later heroverden de Koerden de stad, maar een grote groep van de gevangen werden door IS naar elders meegenomen. Volgens de VN zijn er nog altijd 1.500 Jezidische vrouwen en meisjes in handen van IS. Dikwijls worden zij seksueel misbruikt.

De godsdienst van de Jeziden is een mengeling van christendom, islam en andere godsdiensten. Door IS worden ze beschouwd al duivelaanbidders.