Homans erkent geen moskeeën meer bij gebrek aan informatie

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil voorlopig geen moskeeën meer erkennen, omdat ze te weinig informatie krijgt over de werking van die gebedshuizen. En ze heeft die informatie nodig om enkele erkenningscriteria te controleren.
© Clément Philippe - creative.belgaimage.be
De Fatih-moskee in Beringen met wagons van het Mijnmuseum.

In het programma 'Wakker op Zondag' op de Antwerpse regionale zender ATV zei Homans dat ze van het federale niveau geen informatie meer krijgt over de werking van moskeeën die wachten op een erkenning. Ze benadrukt dat ze van die informatie afhankelijk is om enkele erkenningscriteria, zoals het bevorderen van integratie, te controleren.

"Ik krijg geen informatie", zo zei ze. "En ik begrijp wel dat de federale overheid zich nu focust op andere prioriteiten, zoals veiligheid, extremisme, radicalisering en dergelijke meer."

Voorlopig kunnen daardoor geen erkenningen van moskeeën meer gebeuren. "Ik wil die niet erkennen als ik niet voldoende informatie heb. Ik sluit geen compromissen als het over veiligheid gaat", zo verdedigde Homans haar standpunt.

Volgens de minister geldt dat overigens niet enkel voor de gebedshuizen van moslims, maar ook voor die van de andere geloofsgemeenschappen.

Begin deze maand was er discussie ontstaan over de intentie van minister Homans om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in te trekken. Homans zei dat ze dat op basis van een rapport van de Staatsveiligheid wilde doen. Daarop ontkende de Staatsveiligheid dat er in haar rapport over de Fatih-moskee gesproken werd, andere politici vonden het dan weer ongehoord dat rapporten van de Staatsveiligheid openbaar werden gemaakt.