May houdt voet bij stuk en weigert de brexitfactuur voor er een akkoord is over alles

De Britse premier Theresa May heeft herhaald dat ze niet van plan is om eerst te onderhandelen over de kostprijs van de brexit en dan pas over de toekomstige handelsrelaties. "Ik wil dat we het eens zijn over een handelsakkoord én onze uitstapvoorwaarden", zegt ze op de BBC.
2017 Getty Images

De brexit heeft gisteren voor een ongezien staaltje van Europese eenheid gezorgd. In amper enkele minuten tijd zijn de overige 27 EU-lidstaten het eens geraakt over een strategie voor de brexit: eerst wordt er over de scheiding zelf onderhandeld (lees: de factuur van de brexit) en dan pas is er tijd en ruimte voor de toekomstige handelsrelaties. Die factuur voor de brexit zal groot zijn. Groot-Brittannië zou tientallen miljarden euro's moeten betalen aan de Europese Unie.

De Britse premier May wil de gesprekken over het verleden en de toekomst niet los van elkaar zien. "Ik wil dat we het eerst eens zijn over een handelsakkoord én onze uitstapvoorwaarden", zegt ze op de BBC. "Zodat we weten wat beide inhouden voor we effectief uit de Europese Unie stappen." May benadrukt dat de EU in het verleden al gezegd heeft dat er over niets een akkoord is tot er over alles een akkoord is en is van plan om de 27 EU-lidstaten andere daaraan te houden.

(lees verder onder de video)

Al wil May naar eigen zeggen de zaken niet op de spits drijven. "Er is erg veel waar we het wel over eens zijn", zegt ze in een interview met ITV. Al geeft ze wel toe dat de onderhandelingen af en toe wel moeilijk zullen zijn. "Het is niet alsof we een derde land zijn dat voor het eerst met de EU praat. We zijn er jarenlang, en nu zelfs nog steeds, lid van geweest. We starten dus uit een goede onderhandelingspositie."

(lees verder onder de video)

May is niet verkozen, ze heeft partijgenoot David Cameron opgevolgd die in de nasleep van het brexit-referendum ontslag heeft genomen. "Het is belangrijk dat ik een groot mandaat krijg van de kiezer", zegt ze op ITV over de vervroegde verkiezingen begin juni die ze heeft aangekondigd. "Het gaat om onze toekomst, zodat we de beste deal kunnen sluiten met de EU. Het gaat ook over 5 jaar stabiliteit voor ons land."

Volgens de peilingen is de voorsprong van May zo groot, dat ze de verkiezingen bijna niet kan verliezen. Door de Britten in juni naar de stembus te laten gaan, vermijdt ze bovendien dat er in volle brexit-onderhandelingen nieuwe verkiezingen volgen. De volgende verkiezingen volgen dan pas nadat de brexit al enkele jaren achter de rug is.