Noord-Korea bedreigt Amerikaanse atoomonderzeeër

Noord-Korea heeft ermee gedreigd de USS Michigan, een naar Zuid-Korea ontplooide Amerikaanse atoomonderzeeër tot zinken te brengen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Pyongyang beschuldigt Washington van toenemende militaire intimidatie.
De USS Michigan bij zijn aankomst onlangs in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan.

"Het moment waarop de USS Michigan maar iets probeert te bewegen, is het schip gedoemd het lot tegemoet te moeten zien een onderwaterspook te worden, zonder dat het nog naar de oppervlakte kan komen", zo schreef de Noord-Koreaanse propagandawebsite Iriminzokkiri.

De USS Michigan voer op 25 april de Zuid-Koreaanse haven Busan binnen en koos vier dagen later weer het ruime sop. De onderzeeër zou nu met verschillende oefeningen bezig zijn.

De VS hebben ook het nucleair aangedreven vliegdekschip USS Carl Vinson naar het gebied gestuurd. Dat heeft eerst in de Filipijnse Zee oefeningen uitgevoerd met de Japanse marine, en nu doet het gezamenlijke oefeningen met de Zuid-Koreaanse marine.

Pyongyang beschuldigt de VS van toenemende militaire agressie en dreigt ermee ook het vliegdekschip, net als de onderzeeër, tot een "massa schroot" te herleiden, dankzij zijn "onoverwinnelijke militaire kracht, gecentreerd op zijn nucleaire afschrikking als zelfverdediging".

De USS Carl Vinson einde maart in de Filipijnse Zee met Amerikaanse en Japanse torpedobootjagers en Amerikaanse slagkruisers.