Oprichter van Perzische zender Gem TV doodgeschoten in Istanbul

De 45-jarige Saeed Karimian is samen met een zakenpartner uit Koeweit onder vuur genomen in Istanbul. Allebei zijn ze overleden aan hun verwondingen. De in Londen opgerichte Perzische televisiezender Gem TV van Karimian is al jaren een doorn in het oog van de Iraanse overheid.
CHRISTOF STACHE

De oprichter van Gem TV is in de chique buurt Maslak in Istanbul doodgeschoten door een groep aanvallers. Verschillende gemaskerde mannen openden het vuur op de auto van de Iraanse media-ondernemer Saeed Karimian en zijn Koeweitse zakenpartner. Allebei kwamen ze om het leven.

De daders sloegen daarna op de vlucht en de vluchtwagen van de daders werd uitgebrand teruggevonden. De Turkse politie is een onderzoek gestart.

Saeed Karimian ontvluchtte zijn geboorteland en richtte in 2001 de Perzische zender Gem TV op in Londen. Gem TV is uitgegroeid tot een mediabedrijf met zeventien zenders die via satelliet uitzenden in het Iraans. Gem TV zendt onder meer westerse programma's in het Iraans uit.

Vorige maand werd Karimian in Iran bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel. De zenders van Gem TV zijn verboden in Iran, omdat de programma's van de zenders indruisen tegen de islamitische waarden. In Iran geldt een totaal satellietzenderverbod, maar dat verhindert heel wat Iraniërs niet om toch naar satellietzenders te kijken.