Paus ziet de Noren als bemiddelaar voor crisis tussen VS en Noord-Korea

Paus Franciscus (80) heeft opgeroepen tot een diplomatieke oplossing voor het conflict rond Noord-Korea en waarschuwt voor een escalatie van de crisis. "Ik pleit ervoor om problemen via diplomatieke weg op te lossen", zei Franciscus in het vliegtuig op de terugweg na zijn bezoek aan Caïro. Hij ziet de Noren best als bemiddelaar.
AFP or licensors

"Indien er een echte oorlog zou uitbreken, zou een groot deel van de mensheid vernietigd worden. Dat zou verschrikkelijk zijn. Ik denk dat de mensheid dat vandaag niet aankan", zei de paus. Hij vindt dat de Verenigde Naties (VN) hun onderhandelingen rond de crisis moeten intensifiëren. Hij ziet een derde land als bemiddelaar, bijvoorbeeld Noorwegen.

De paus voelt dat de relatie tussen Noord-Korea en de VS met de raketproeven en het kernwapenprogramma van Pyongyang "oververhit raakt". De VN "heeft de plicht om zijn leiderschap te herbekijken". Dat leiderschap zou "verwaterd" zijn. De VS wil Noord-Korea extra sancties opleggen en blijft herhalen dat "alle opties op tafel liggen", dus ook een militaire interventie, terwijl Noord-Korea zegt niet te stoppen met zijn tests zolang de VS blijft provoceren. President Donald Trump verklaarde onlangs nog aan persagentschap Reuters dat de kans bestaat dat de VS "terechtkomen in een enorm, enorm conflict met Noord-Korea".

Ontmoet Franciscus Trump met de G7-top in Sicilië?

De paus liet ook weten dat hij klaar is om Trump te ontmoeten, maar dat hij daarvoor nog geen verzoek heeft ontvangen. Trump reist eind mei naar Sicilië voor de G7-top. Amerikaanse presidenten die Italië bezoeken, hebben traditioneel een ontmoeting met de paus. Trump liet eerder al weten dat hij ernaar uitkijkt om de paus te ontmoeten.

De paus en Trump hebben een woelig verleden. Vorig jaar zei Franciscus dat "een persoon die denkt aan het bouwen van muren, en niet aan het bouwen van bruggen, geen christen is". De uitspraak leidde uiteindelijk zelfs tot verontschuldigingen van het Vaticaan.