Renzi opnieuw verkozen tot leider van de Partito Democratico

In Italië is gewezen premier Matteo Renzi opnieuw verkozen tot leider van de centrumlinkse regeringspartij Partito Democratico (PD). Renzi had een ruime voorsprong op de twee andere kandidaten.
AFP or licensors
Een stembus voor de voorverkiezingen bij de PD.

Nog voor alle stemmen geteld waren, was het duidelijk dat Renzi de overwinnaar was, en zijn twee rivalen gaven dan ook hun nederlaag toe.

In zijn overwinningstoespraak zei Renzi dat er "een geheel nieuwe geschiedenis" begint, en hij verzekerde zijn toehoorders dat hij geen wraak wil nemen voor de smadelijke nederlaag die hij geleden heeft in het referendum over de grondwettelijke hervormingen. Na die nederlaag nam Renzi ontslag als premier. "Het is niet het tweede deel van dezelfde wedstrijd, het is een geheel nieuwe wedstrijd", zo zei hij nog.

De opkomst bij de voorverkiezingen lag met zo'n twee miljoen kiezers erg laag. Bij vorige voorverkiezingen waren er steeds zo'n drie miljoen kiezers. De campagne was dan ook erg mat, en Renzi zelf had op voorhand gezegd dat hij het een succes zou beschouwen als er een miljoen kiezers kwam opdagen.