Snelle bergbeklimmer "The Swiss machine" overleden

De Zwitserse bergbeklimmer Ueli Steck (40) is overleden bij een ongeval bij de voorbereiding van het beklimmen van de Mount Everest. Dat meldt het bureau van toerisme van Nepal. Steck stond bekend om zijn snelle beklimmingen.

De 40-jarige was van plan om de Mount Everest te beklimmen zonder zuurstof met een uitstap naar de Nuptse er net naast en bevond zich al in het basiskamp op 7.000 meter hoogte om zijn lichaam te laten acclimatiseren aan de hoogte. Bij een ongeval ter voorbereiding van de klim is hij om het leven gekomen. Hij zou zijn uitgegleden op een helling die met ijs was bedekt. Zijn lichaam is intussen geborgen en per helikopter naar Kathmandu gevlogen.

De bergbeklimmer had in 2012 de Mount Everest al eens bedwongen zonder zuurstofflessen. Nu was hij dat van plan via een andere route. Steck had verschillende records op zijn naam staan. Zo heeft hij in 2015 alle 82 bergtoppen in de Alpen hoger dan 4.000 beklommen in amper 62 dagen.

Steck, bijgenaamd "The Swiss machine", stond bekend voor zijn snelle beklimmingen en zijn uithoudingsvermogen. Twee jaar geleden heeft hij de noordelijke zijde van de Eiger in Zwitserland beklommen in 2 uur en 47 minuten. Razendsnel in vergelijking met enkele decennia geleden toen de beklimming nog meerdere dagen duurde.

Enkele dagen geleden had hij op zijn Facebookpagina nog gepost dat hij rotsvast geloofde in actieve acclimatisatie, dat is op grote hoogte oefenbeklimmingen doen om het lichaam te laten aanpassen aan de ijle lucht. Het is bij een ongeval op dergelijke trainingsoefening dat hij om het leven is gekomen.

Meest gelezen