Trump en Duterte, twee handen op een buik?

Na de koele jaren onder Obama, waait er met Trump een nieuwe Amerikaanse wind door de Filipijnen. De banden tussen de twee naties worden opnieuw aangehaald. Donald Trump lijkt het goed te kunnen vinden met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte. De Amerikanen hebben grote belangen in de regio, maar een Chinese vloot die er vandaag aanmeert is weinig hoopgevend.

Historisch is de band tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen erg nauw, de Filipijnen zijn een oud-kolonie van Washington, maar sinds Rodrigo Duterte de plak zwaait in hoofdstad Manilla, zit er een haar in de boter. Vooral de bloederige aanpak van de drugsoorlog die de Filipijnse president voert, is de Amerikanen een doorn in het oog.

Duterte zou doodseskaders inzetten en zowel dealers als gebruikers hardhandig aanpakken. Al heeft de president dat steeds ontkend. Duizenden mensen zijn bij die drugsoorlog al om het leven gekomen. De Filipijnse president vond het maar niets dat hij hiervoor door voormalig Amerikaans president Obama op de vingers werd getikt. "Loop naar de hel, meneer Obama", liet hij onder meer optekenen. Hij noemde hem ook "een hoerenzoon".

(lees verder onder de video)

Het gevolg was een ernstige bekoeling van de relatie van de twee landen. Met Trump aan het roer in Washington, waait er echter een nieuwe Amerikaanse wind door de straten van Manilla. Al in november, net na zijn verkiezing, liet Trump weten dat hij graag Duterte had uitgenodigd in het Witte Huis. Telefonisch heeft hij die uitnodiging andermaal bevestigd. Trump zakt zelf ook af naar de Filipijnen voor een Oost-Azië-top in november.

Volgens een persbericht van de Filipijnse president zou Washington haar volle gewicht in de schaal gooien om een "warme werkrelatie uit te bouwen" met Manilla. "Het was een warm gesprek tussen onze presidenten. Trump heeft zijn begrip en appreciatie voor het harde werk van Duterte getoond, zeker als het over de aanpak van gevaarlijke drugs gaat." Het Witte Huis heeft dit nog niet bevestigd, maar als het klopt is dit een grote koerswijziging.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De laatste maanden van het presidentschap van Obama is Duterte steeds dichter gaan aanschurken bij Rusland en China. De Filipijnse president heeft er ook verschillende malen mee gedreigd om de militaire samenwerking met de VS op te schorten. De Amerikanen hebben enkele grote basissen in de Filipijnen. Die zijn voor de VS van belang, omdat China steeds meer invloed probeert te krijgen in de Zuid-Chinese Zee.

De Verenigde Staten zien de toenemende Chinese invloed in de Zuid-Chinese Zee met lede ogen aan en willen ten allen prijze een vrije doorvaart door de internationale wateren garanderen. Dezer dagen is echter een grote Chinese vloot op bezoek in de Filipijnen. De schepen meren aan in Davao City, de thuisstad van Duterte. Als signaal aan de VS kan dit wel tellen. In een reactie benadrukt Manilla wel dat dit niet wil zeggen dat ze afstand nemen van de VS. "We willen onze relaties verbeteren met andere landen op het wereldtoneel." Maar erg hoopgevend is het niet.

(lees verder onder de foto)

Duterte en Trump zijn duidelijk nog geen twee handen op een buik. Los nog van het zeldzame Chinese bezoek heeft de Filipijnse president gisteren op een persconferentie zijn Amerikaanse evenknie gewaarschuwd over het spierballengerol met Noord-Korea. "Ik denk dat Trump zich hier wat beter moet leren inhouden", klonk het scherp. "Als ik hem was zou ik wat afstand nemen."

De manier waarop de Amerikaanse president Pyongyang in het gareel probeert te krijgen, speelt volgens Duterte immers perfect in de kaart van het Noord-Koreaanse regime. "Amerika zwaait met de grootste stok, maar moet voorzichtig en geduldig zijn", zegt Duterte. "We weten dat hij (red. Kim Jong-un) geniet van het spelen met zijn raketten."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.