Trump valt media opnieuw aan, terwijl journalisten zonder hem dineren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerste 100 dagen als president gevierd met duizenden aanhangers in Pennsylvania. Daarbij haalde hij opnieuw zwaar uit naar de media die "fake news" verspreiden. Trump miste daardoor het jaarlijkse White House Correspondents' Dinner met journalisten. Maar hij verklaarde liever in Pennsylvania te zijn, "meer dan 160 kilometer verwijderd van het moeras van Washington".
AFP or licensors

Trump stelde dat mediabedrijven als CNN en MSNBC "fake news" zijn, en verklaarde dat hij nergens liever zou zijn dan in Pennsylvania. "Er vindt een andere grote bijeenkomst plaats in Washington DC, hebben jullie daarover gehoord", aldus Trump, waarop er boegeroep te horen was in het publiek. "Een grote groep Hollywoodacteurs en media uit Washington zijn in een balzaal in een hotel samengekomen om elkaar te troosten."

Trump wees erop dat het Correspondents' Dinner plaatsvindt "zonder de president", en zei dat hij erg blij is dat hij "meer dan 160 kilometer verwijderd is van het moeras van Washington, om mijn avond met jullie allemaal door te brengen, en met een veel groter publiek en veel betere mensen". Trump is de eerste president in 36 jaar die niet aanwezig is op de avond die door journalisten wordt georganiseerd. In 1981 kwam Ronald Reagan niet, omdat hij herstelde van een aanslag op zijn leven.

Eerder haalde vicepresident Mike Pence tijdens de rally al uit naar de media, die hij "welwillende bondgenoten" van linkse activisten en politici noemde. "Het Amerikaanse volk kent de waarheid, hoewel linkse activisten en hun bondgenoten in de media de feiten negeren en vals nieuws verspreiden", zei hij. "De waarheid is dat president Trump meedogenloos de beloften die hij maakte aan het Amerikaanse volk waarmaakt en dat Amerika terug is."

"Wij zijn geen falend nieuws en niet de vijand van het volk"

Het White House Correspondents Dinner stond gisteren volledig in het teken van de persvrijheid. "Wij zijn geen vals nieuws, wij zijn geen falend nieuws en wij zijn niet de vijand van het volk", aldus Jeff Mason, Witte Huis-correspondent voor het persagentschap Reuters en de voorzitter van de White House Correspondents' Association. "Een aanval tegen één van ons is een aanval op ons allen", aldus Mason. "We moeten waakzaam blijven. De wereld kijkt naar ons." Hij wees er ook op dat "we hier zijn om de pers te vieren, niet de president". Journalist Bob Woodward van de Washington Post, die in 1972 het Watergate-schandaal onthulde, richtte zich rechtstreeks naar Trump: "Meneer president: de media zijn geen fake news. Wat het klimaat ook is, we moeten en zullen volhouden, en ik geloof dat we dat zullen doen.

De gastheer van het evenement was dit jaar stand-upcomedian Hasan Minhaj, correspondent voor de satirische nieuwsshow The Daily Show. Hij was bijzonder scherp voor Trump en noemde hem de "liar-in-chief". "De leider van ons land is niet hier, want hij leeft in Moskou. Dat is een zeer lange vlucht. En die andere kerel, ik denk dat die in Pennsylvania zit omdat hij niet tegen een grap kan", legde Minhaj uit.

Hij vroeg zich ook af waarom de reporters er een zaak van maakten dat Trump graag golft. "Willen jullie weten wat hij zou doen als hij niet golft? De president zijn. Laat de man golfen. Hou hem afgeleid. Hoe langer we hem afleiden, hoe langer we niet in oorlog zijn met Noord-Korea." Maar ook de media werden door de komiek door het slijk gehaald. Zo haalde hij uit naar Rachel Maddows teleurstellende scoop over Trumps belastingsafgifte en het overdreven gebruik van het label "breaking news" door CNN.

Trump blijft in muur met Mexico geloven

Trump kondigde tijdens zijn toespraak ook aan dat hij binnen twee weken "een belangrijk besluit" neemt over het klimaatakkoord van Parijs. Hij zei dat het akkoord de VS miljarden kost, terwijl landen als China, Rusland en India niets betalen.

Verder beloofde de president -onder luid gejuich van zijn toehoorders- dat hij nog altijd van plan is de muur langs de grens met Mexico te bouwen. "We zullen een muur krijgen. Geen zorgen. Ga naar huis. Ga slapen", klonk het.