Verka Serduchka: "Zou ik gewonnen hebben met een piemel op mijn hoofd?"

Vanaf dit weekend trekt het Eurovisiesongfestival zich opnieuw op gang, om over enkele weken op zaterdagavond tot zijn apotheose te komen. Dit keer is Oekraïne het gastland, na de overwinning van Jamala vorig jaar, wiens politieke muzikale boodschap door velen al onmiddellijk na de uitzending vergeten was. Dat was 10 jaar geleden enigszins anders, toen de Oekraïense deelnemer nipt naast de hoofdprijs greep, maar wel tot op heden nog menig après-ski en andere carnavaleske evenementen weet te animeren. De billenkletser van Verka Serduchka -"Sieben Sieben, Ai Lu Lu, Sieben Sieben, Ein Zwei"- overleefde de nodige controverse en is ook nu nog een deuntje dat moeilijk uit het hoofd te bannen is.

Verka Serduchka is een in kitsch gehuld typetje van Andriy Danylko, met een gigantische ster op zijn hoofd en houterige beenbewegingen die geen enkele danser zouden jaloers mogen maken. Maar een dragqueen, zo wil Danylko liever niet genoemd worden: "Ik vind het niet leuk als men zegt dat ik als vrouw optreed. Want dat doe ik niet. Ik treed op als typetje, en dat kan allerlei vormen aannemen." (Nieuwswebsite Public Radio International, april 2010)

Toen "Dancing lasha tumbai" in 2007 gekozen werd om de kleuren van Oekraïne op het Songfestival in Helsinki te verdedigen, brak er een storm van protest uit. Zo liet de Oekraïense muziekrecensent Artemii Troitsky ooit noteren: "Mocht ik een vrouw zijn in Oekraïne, dan zou ik door deze parodie geschoffeerd zijn. Verduchka zet haar neer als dom, dik, smaakloos en boers." Maar de aversie tegenover het typetje en het lied ging nog veel verder, tot in Rusland toe.

Danylko: "Veel waardering voor Verka is er niet in Rusland. Ze hebben daar een lastercampagne tegen me gevoerd. Ze zeiden dat ik "Russia goodbye" zong, terwijl het "lasha tumbai" was. Het was een smerige campagne van Russische tv-stations die zeiden dat Verka Rusland verneukt had." (Britse nieuwswebsite Metro, juli 2007)

"Die zin veroorzaakte een gigantisch rel in Rusland. Dat ging zelfs zo ver dat jaloerse mensen het Russische parlement aanmaanden mijn concerten te boycotten."

"Toen ik al die protesten van Oekraïense nationalisten (die het spotten met Oekraïense inwoners in parodieën, die Verduchka onder meer in Russische theaters opvoerde, niet waardeerden, ndvr) op tv zag, onder meer het verbranden van posters van mij, was ik gechoqueerd. Maar ik heb me altijd beschouwd als een Oekraïense performer, nooit als een Russische." (Public Radio International)

"Zij die poppen van mij in het openbaar verbrand hebben, dat waren geen homofoben. Nee, dat waren idioten. Jaloerse idioten." (LoverBoy Magazine, september 2015)

"Ook in het Oekraïense parlement zaten er eerst politici die tegen mijn selectie waren. Sommigen houden nu eenmaal van mij, andere verbergen hun liefde. Want plots, toen het lied aansloeg, kreeg ik felicitaties van die mensen. Ik heb het niet zo voor mensen die snel van mening veranderen." (Metro)

Maar Serduchka blies bijna alle tegenstand van de kaart en werd tweede op het Songfestival. Met een nummer waar hij volledig in geloofde: "Dit lied werd al in 2004 geschreven, maar toen de kans voor deelname aan het Songfestival zich in 2007 voordeed, bleek dat de meest geschikte kanshebber. Dat nummer zat er pal op." (Nerd Problems, september 2015). Onder meer Zweden, Finland en Frankrijk gingen nadien helemaal voor de bijl, waar het nummer in de top 10 van de hitparade geraakte. En overal in Europa, waar er gefeest werd, werd het nummer een geschikte mee-bruller.

In 2015 kende het nummer bovendien een opmerkelijke comeback, toen het te horen en te zien was in de blockbuster "Spy". Verduchka werd tiidens het zingen van "Dancing" immers gevloerd door hoofdrolspeelster Melissa McCarthy.

"Het idee om mee te werken aan "Spy" viel compleet uit de lucht. Ik wist nauwelijks waarover het ging, maar heb ‘ja’ gezegd. De opnames waren in Boedapest, dus dacht ik dat we daar goed op stap zouden kunnen gaan, terwijl ik er ook nog voor betaald zou worden. Maar toen ik hoorde wie allemaal meespeelde (naast McCarthy, ook Jason Statham en Miranda Hart, nvdr), werd ik pas echt opgewonden. Ik vond het uiteindelijk geweldig om door McCarthy opgejaagd te worden. Ik had dat gratis gedaan, mocht ik dat allemaal vooraf geweten hebben. Gelukkig wist ik dat niet." (Nerd Problems)

Mocht u zich intussen afvragen naar het waarom van de ster op het hoofd: "Wat moet ik anders op mijn hoofd dragen dan een ster. Een piemel misschien? Zou ik dan meer kans gemaakt hebben om het Songfestival te winnen? Ik denk het niet. Of misschien toch wel. Wie weet." (LoverBoy Magazine).

Het Songfestival van 2007 was alvast voor deze billenkletser -als u goed oplet, wordt niet op alle billen gekletst- de start van een succesvolle carrière:

Vandaag starten de repetities voor het 62e Eurovisiesongfestival. Dit jaar blijkt de belangrijkste vraag: wie houdt Italië, met een luchtige meezinger, van de overwinning? Dat zou, volgens de bookmakers, wel eens België kunnen zijn. Blanche, die vandaag voor het eerst repeteert in Kiev, treedt op in de 1e halve finale, volgende week dinsdag.

lees ook