Voer voor complottheoristen: moorddossier JFK binnenkort openbaar

Het -zo goed als- integrale dossier van het onderzoek naar de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy wordt binnenkort openbaar gemaakt. In 1992 is wettelijk vastgelegd dat de documenten nog 25 jaar lang geheim zouden blijven. Alleen de huidige president kan de vrijgave tegenhouden.
AP1962

Weinige gebeurtenissen uit de Amerikaanse politieke geschiedenis spreken zo tot de verbeelding van bedenkers van complottheorieën als de moord op JFK. De president is op 22 november 1963 doodgeschoten terwijl zijn open limousine rond reed door de straten van Dallas. Het onderzoek wees al snel Lee Harvey Oswald aan als de vermoedelijke moordenaar.

Oswald is nooit berecht geweest, want ook hij werd enkele dagen later vermoord. Hierdoor is de werkelijke toedracht van de moord op de Amerikaanse president nooit helemaal uitgeklaard. Over de dood van JFK doen tientallen complottheorieën de ronde. Zo zouden er volgens sommige theorieën meerdere schutters zijn geweest of zou hij door zijn eigen veiligheidsdiensten zijn gedood, om maar enkele op te noemen.

(lees verder onder de foto)

Grote delen van het onderzoek zijn nog steeds geheim. De dossiers zitten veilig achter slot en grendel, maar dat zal niet lang meer duren. In 1992 is een wet goedgekeurd die het dossier nog 25 jaar lang geheim zou houden. Op 26 oktober is de wet een kwarteeuw jong en staat er nog weinig een volledige vrijgave van het integrale JFK-dossier in de weg. De enige die de vrijgave kan tegenhouden is de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Het is nog niet duidelijk of hij ook van plan is om dat te doen.

Bij het National Archive zijn ze alvast volop bezig met de voorbereiding van de vrijgave. Daarvoor zijn al verschillende mensen aangeworven. Het dossier wordt ook gedigitaliseerd. In een persbericht wordt wel benadrukt dat een klein aantal van de documenten om diverse redenen ook na de officiële vrijgave geheim zal blijven. Voor de vrijgave van die documenten is een presidentiële toelating nodig.