"Deze regering gedraagt zich als een private verzekeringsmaatschappij"

Op de Dag van de Arbeid heeft het Gentse SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche de sociale afbraak van de regering aangeklaagd. Vandenbossche pleit voor een betere verspreiding van de welvaart en ze zegt dat vakbonden en ziekenfondsen nodig zijn.

Van den Bossche zegt dat deze regering de welvaart onvoldoende verspreidt, zodat de ongelijkheid toeneemt. "Deze regering gedraagt zich als een private verzekeringsmaatschappij, die eerst iedereen verzekert, en dan aan die mensen zegt die werkelijk risico lopen, "u hoeven we niet meer, jou verzekeren we niet."" 

SP.A wil daar een nieuwe "sociale garantie" tegenover plaatsen. "Dat betekent bijvoorbeeld dat jonge mensen, wanneer zij studeren of werken, een deftig inkomen krijgen. Of dat iemand die een eigen zaak opstart, niet bezorgd moet zijn over het feit of het wel zal lukken, dat ze een vangnet hebben. We willen dat mensen die zorg nodig hebben, psychisch of lichamelijk, zich geen zorgen moeten maken. Dat mensen die mantelzorger willen worden, dat kunnen doen." 

Vakbonden en ziekenfondsen zijn daarom nodig, om iedereen van de welvaart te laten genieten, aldus nog Van den Bossche. "Het middenveld ligt onder vuur onder deze regering. Rechts houdt er niet van dat er verenigingen zijn die mensen samenbrengen, zodat die vele kleine stemmen luider klinken. Maar wij gaan voor hen blijven opkomen."