"Oudste man ter wereld" overleden op z'n 146e

De Indonesische man die claimde met zijn 146 jaar de oudste man ter wereld te zijn, is niet meer. Sodimejo, ook bekend onder de naam Mbah Gotho, is overleden in zijn dorp in Centraal Java. De man was ziek en werd daarvoor behandeld in het ziekenhuis, maar hij weigerde zich permanent te laten opnemen en stond erop om opnieuw naar huis terug te keren. Daar zou hij gisteren in alle rust gestorven zijn.

De man zou geboren zijn op 31 december 1870, en heeft een Wikipediapagina gekregen onder zijn naam Mbah Gotho. Vorig jaar kwam hij nog in het nieuws omdat hij gezegd zou hebben dat hij liever gewoon wou sterven. Naar verluidt hield hij ervan om verhalen te vertellen over de oorlog tegen Japan en de Nederlanden (uit de jaren 40). 

Sodimejo zelf kon zich zijn precieze geboortedatum niet meer herinneren, maar zei dat hij zich nog de bouw herinnert van een suikerfabriek in Sragen, centraal op het eiland Java in Indonesië. Die werken vonden plaats in 1880.

Liefde en geduld kunnen helpen

In zijn lange leven overleefde Sodimejo, die een verstokte roker was, vier vrouwen en drie van zijn kinderen. Hij zei altijd dat je het leven en het lot dat je te beurt valt moet aanvaarden zoals het is, met heel je hart.

Over het "geheim" om oud te worden zei hij: "Ik heb altijd veel mensen om me heen gehad die me graag zagen en goed voor me zorgden. Maar het is ook belangrijk om geduld te hebben."

Volgens een van zijn kleinzonen zou hij zijn dood al hebben voorbereid sinds zijn 122e, en al een stuk grond voor zijn begraafplaats hebben gekocht.

Jeanne Calment werd er 122

Helemaal officieel is zijn leeftijd dus niet. Volgens officiële lokale bronnen zou Sodimejo wel degelijk 146 geworden zijn, maar dat is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Op zijn identiteitskaart staat dat dan wel dat hij geboren is in december 1870, Indonesië is pas 30 jaar later, rond 1900, begonnen met de registratie van geboortes. In het verleden zijn er al fouten aan het licht gekomen.

Als de 146 jaar bevestigd wordt, dan zou de man veel beter doen dan de huidige officiële oudste persoon ter wereld. Dat is tot op heden de Française Jeanne Calment, die 122 werd.