Aanvaller PVDA-kopstuk Hedebouw is zestiger van Turkse afkomst

De man die vanochtend PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw heeft neergestoken, is een zestiger van Turkse afkomst. Dat meldt het parket. Het flamboyante Waalse Kamerlid van de extreemlinkse partij is enkel lichtgewond geraakt aan zijn been. De verdachte is aangehouden.
Nicolas Lambert

Op deze dag van de Arbeid hield de partij van Hedebouw een bijeenkomst op het Sint Paulusplein in Luik. Daar zou hij om 11 uur een toespraak houden, kondigde hij vanochtend zelf nog aan op Twitter. Maar kort daarvoor werd hij langs achter benaderd door een man, die Hedebouw met een mes in zijn been stak.

De dader is volgens het parket een 63-jarige inwoner van Luik met Turkse roots. Toen hij Hedebouw aanviel, had hij een mes en traangas bij zich. De man riep "die van de PVDA, dat zijn idioten". De man is bekend bij de politie. Hij zou vorige week nog moeilijkheden hebben gehad met de Luikse politie. Het parket sluit eventuele politieke motieven nog niet uit.

Hieronder ziet u de eerste beelden van de aanval. Daarop is te zien hoe een oudere man achter Hedebouw stapt en zich duidelijk bukt (foto hieronder). Het Kamerlid voelt dat er iets gaande is en keert zich om en doet een stap opzij. Daarna is er even lichtjes paniek.

Hedebouw liep slechts lichte verwondingen aan zijn been op. Het Kamerlid kroop na de aanval het podium op om zijn toespraak te houden. "Ik heb een messteek gekregen, maar er is meer nodig om ons het zwijgen op te leggen", reageerde Hedebouw strijdvaardig. Toen hij van het podium kwam, werd hij voor een medische controle naar een ziekenhuis gebracht. Hij is even onderzocht, maar mocht al snel naar huis.

De 39-jarige Hedebouw is één van de twee Kamerleden voor de extreemlinkse PVDA. De perfect tweetalige politicus werd in Vlaanderen bekend door zijn korte deelname aan de quiz "De slimste mens" op Vier.

De PVDA, PTB (Parti Du Travail de Belgique) in het Frans, staat de laatste tijd steeds sterker er in Wallonië en zaagt aan de poten van de PS, die al decennia de plak zwaait in het Franstalige landsgedeelte. Het recente Publifin-schandaal heeft de PS ook allerminst deugd gedaan. In de laatste peiling van de RTBF en La Libre is de PTB zelfs al iets groter dan de PS, met respectievelijke 20,5 en 20,3 procent. In Vlaanderen zou de PVDA net boven de kiesdrempel zitten.