Amerikaans begrotingsakkoord voorziet geen geld voor muur aan Mexicaanse grens

De Democratische en Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres hebben een akkoord bereikt over de financiering van de federale regering tot eind september. Het plan, dat nog moet goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, voorziet geen geld voor president Donald Trumps muur aan de Mexicaanse grens.

In het akkoord zou 1.000 miljard dollar aan extra middelen zijn opgenomen voor defensie, de beveiliging van de grenzen en de gezondheidszorg. Het voorziet echter geen geld voor de muur aan de Mexicaanse grens, het stokpaardje van president Trump dat bijna leidde tot een eerste stillegging van de overheidsoperaties op 28 april. Uiteindelijk werd toen een wet goedgekeurd voor uitgaven op korte termijn, die liep tot 5 mei.

Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer zegt dat het akkoord, dat de financiering van de overheid verzekert tot eind september, "de dreiging wegneemt van een shutdown van de overheid". "De wet verzekert dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt wordt om een nutteloze grensmuur te bouwen, sluit "gifpillen" uit (amendementen door tegenstanders die net dienen om een wet onbruikbaar te maken, red.) en verhoogt de investeringen in programma's waarop de middenklasse steunt, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur", aldus Schumer volgens Politico.

De stemming in beide kamers van het Congres zou volgens de krant Washington Post in het begin van de week kunnen plaatsvinden. Trump hoopte aanvankelijk dat hij in het budget geld kon laten opnemen voor zijn muur, maar liet vorige week weten dat hij zal overwegen om een wet goed te keuren zonder geld voor het project. Daarnaast is de administratie van Trump ermee akkoord gegaan om een belangrijk onderdeel van Obamacare te blijven financieren, hoewel de Republikeinen het ziekteverzekeringssysteem van Barack Obama willen vervangen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.