Arrestaties bij Russisch protest tegen homovervolging in Tsjetsjenië

In de Russische grootstad Sint-Petersburg zijn tientallen demonstranten opgepakt die protesteerden tegen de homovervolging in de voornamelijk islamitische Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. De activisten hekelen dat er te weinig wordt gedaan om de vervolging aan banden te leggen.
AFP or licensors

In Sint-Petersburg zijn tientallen demonstranten opgepakt omdat ze protesteerden tegen de vervolging van homo's in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. "Ik was met een regenboogvlag aan het zwaaien en aan het roepen dat Kadyrov (red. de autoritaire Tsjetsjeense leider) moet worden vervolgd", zegt een gearresteerde activiste telefonisch aan persagentschap Reuters.

Mensenrechtenorganisaties trekken al enkele weken aan de alarmbel. Zo zouden er de voorbije weken honderden homomannen zijn opgepakt en zijn opgesloten in kampen waar folteringen en andere mishandelingen zouden plaatsvinden. Verschillende mannen zouden daarbij zijn omgekomen. "Slachtoffers durven niet getuigen, omdat hun familie nog in Tsjetsjenië is", melden Russische homoactivisten.

Internationaal is er dan ook steeds meer druk gekomen op Moskou om de zaak in de voornamelijk islamitische Russische deelrepubliek te onderzoeken. De autoritaire Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov liet in het verleden al optekenen dat er geen probleem is met holebi's in de Russische deelrepubliek want "er leven geen homo's in Tsjetsjenië". Het Kremlin laat weten dat er "geen betrouwbare bewijzen zijn" van dergelijke misbruiken.