Close call: Lunatic Comedy Award is voor Jasper Posson

Al de negende keer was het, de finale van de Lunatic Comedy Award in de Minardschouwburg in Gent. Een concours op zoek naar hét nieuwe comedytalent, met als ex-winnaars onder anderen Gunter Lamoot, Lieven Scheire, Philippe Geubels, Lukas Lelie en Jens Dendoncker. De nieuwste rijzende ster in de comedy is dus Jasper Posson, kan je zeggen. Al kan je dat ook zeggen van runner-up Edouard De Prez.

Een hoogstaande finale was het, met vijf finalisten (Vincent Voeten, Karel De Rijcke, Yannick Noben, Jasper Posson en Edouard De Prez, die het op een paar punten na niet haalde) die in elk een goeie 10 minuten mochten tonen wat ze kunnen. De typische “vloek van een finale”, één finalist die het wat moet laten hangen, was er niet. En dat voor een publiek dat duidelijk van comedy hield en honger had.

En wat passeerde op de planken van de Minard ging van klassieke stand-upcomedy, snel en hard van toon, tot zelfs brokken waanzin en flarden “uit het leven van” de komiek. Opvallend: muziek of klassiek cabaret, het is niet wat de aanstormende Vlaamse komieken in zich hebben. Neen, het is absurd, direct, spits, grof bij momenten, soms gestoord. Iets wat trouwens ook inslaat op de grote Nederlandse humorwedstrijden, denk maar aan de vele Vlaamse winnaars daar de voorbije jaren.

Jasper Posson: "Nu gewoon veel optreden"

"Enorm blij dat ik deze prijs win, natuurlijk. Dit is een duwtje in de rug, zeker. Nu gewoon veel optreden, hard werken en wie weet over een goeie twee jaar een volavondshow. Maar hier ga ik van genieten, voor zo’n erkenning doe je het toch als komiek”, zei winnaar Jasper Posson.

Een echte close call was het, Edouard De Prez werd tweede met slechts enkele (publieks)punten minder dan de winnaar: "Tuurlijk is het jammer dat ik niet win, het is een wedstrijd. Maar kom, ik heb in de Minard mogen spelen, dat is al heel veel. Ik blijf veel optreden, hopelijk geraak ik er wel." Ja, hoor. De Lunatic Comedy Award is een publieksprijs (uniek in zijn soort, een jury moeit zich niet "want komiek ben je voor een publiek, niet voor een jury", volgens de organisatoren) en het publiek… koos dus voor Jasper Posson. Timmeren aan de carrière nu.