Hamas wil zich neerleggen bij grenzen van voor 1967

De Palestijnse verzetsbeweging Hamas heeft haar politieke programma bijgestuurd. De organisatie wil zich volgens de verklaring neerleggen bij een onafhankelijk Palestina met de grenzen zoals die van voor de Zesdaagse Oorlog in 1967. Bovendien wordt de nadruk bij het conflict met Israël op de politiek gelegd en niet langer op religie.

Hamas heeft in een poging om hun internationale isolatie teniet te doen hun beginselverklaring aangepast. Daarin stond initieel dat ze niets minder nastreefden dan de totale vernietiging van Israël. In de nieuwe verklaring wordt dat niet meer woordelijk gezegd. Al wordt wel gezegd dat "de legitimiteit van de zionistische entiteit niet zal worden erkend".

De opvallendste koerswijziging is echter de aanvaarding van de grenzen van een onafhankelijk Palestina met de grenzen zoals die waren voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Israël veroverde met de Zesdaagse Oorlog de Gazastrook en Sinaï op Egypte, de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) op Jordanië en de Golanhoogten op Syrië.

"We willen een volledig onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad op basis van de grenzen van 4 juni 1967 (red. de Zesdaagse Oorlog brak uit op 5 juni 1967)", staat er in het document dat voorts de terugkeer vraagt van de Palestijnse vluchtelingen. Er wordt nog aan toegevoegd dat er "geen alternatief is" voor dit scenario.

"Geen religieuze maar politieke strijd"

Het nieuwe document, dat overigens in het Arabisch en in het Engels terug te vinden is op de website van Hamas, maakt een belangrijk onderscheid tussen zionisten en joden. "We zijn in conflict met het zionistische project, niet met de joden om hun religie", meldt het document. "We strijden niet tegen de joden omdat ze joods zijn, maar tegen de zionisten die Palestina bezetten."

Hamas probeert de brokken te lijmen in de Palestijnse beweging en probeert ook internationaal minder geïsoleerd te geraken. Vele passages zijn nog steeds te sterk verwoord om aanvaardbaar te zijn voor de meeste Westerse landen.

Israël is alvast niet onder de indruk. "Hamas doet een poging om de wereld een rad voor de ogen te draaien, maar dat zal niet lukken", klonk het vanmiddag al bij een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Ze bouwen tunnels en hebben duizenden raketten afgevuurd op Israëlische burgers. Dat is het echte Hamas."

AP2013

Belang voor vredesproces?

Toch kan het als signaal worden aanzien dat Hamas bereid is om zich in het vredesproces iets pragmatischer op te stellen. Het document wordt niet toevallig nu voorgesteld. Binnen enkele dagen staat een ontmoeting gepland tussen Mahmoud Abbas en de Amerikaanse president Donald Trump. Abbas is de leider van Fatah, de rivalen van Hamas.

Hamas heeft in 2006 de Palestijnse verkiezingen gewonnen, maar de internationale gemeenschap heeft geweigerd samen te werken met eender welke regering zolang Hamas het geweld niet zou afzweren, Israël zou erkennen de vroegere vredesovereenkomsten zou eerbiedigen. De patstelling leidde tot grote spanningen binnen de Palestijnse beweging en ontspoorde in de gewapende verovering van Gaza. Alle verzoeningspogingen tussen Hamas en Fatah zijn op niets uitgedraaid.