Het Oostenrijks kalifaat - Luckas Vander Taelen

Als er sprake is van racisme of discriminatie van bepaalde burgers, dan moet dat aangeklaagd worden. Maar dan liefst met de juiste woorden en niet met een manke historische vergelijking.
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

BELGA/VERGULT

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen begrijpt de hele heisa niet en kan er niet bij dat iemand hem verkeerd heeft kunnen begrijpen. Hij had in een gesprek met scholieren gewoon gezegd dat de tijd zou komen dat alle vrouwen in zijn land een hoofddoek moesten gaan dragen.

Dat was toch even schrikken voor de modale Oostenrijker, omdat dit klonk als was er geen weerstand meer mogelijk tegen het oprukkend fundamentalisme en Oostenrijk gedoemd was om snel een islamitisch kalifaat te worden!

Islamofobie

Maar net het tegenovergestelde had Van der Bellen willen zeggen: Oostenrijkse vrouwen zouden een hoofddoek moeten gaan dragen, maar dan wel uit solidariteit met de moslima's. Omdat die meer en meer slachtoffer zouden zijn van islamofobie en hun landgenotes nu maar eens moesten gaan doen wat de Denen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gedaan. Die waren massaal Jodensterren gaan dragen, om hun door de nazi's vervolgde medeburgers te beschermen.

Het was meteen duidelijk dat de groene president niet het beste voorbeeld had gekozen om zijn gelijk te halen. Op de sociale media werd hij meteen gekruisigd. Van der Bellen probeerde zich nog te redden door te zeggen dat hij vond dat er wel grotere problemen dan een hoofddoek waren. En dat uiteindelijk elke vrouw het recht had op haar hoofd te dragen wat ze zelf wou.

De president had toch wel moeten weten dat zijn vergelijking aan alle kanten rammelde. Joden droegen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet uit vrije wil een gele ster. Dat had de Duitse bezetter hen opgelegd. En de Deense solidariteit was juist tegen dat abjecte signaal gericht. Als alle Oostenrijkse niet-moslima's nu vanuit een zelfde overweging een hoofddoek zouden gaan dragen, dan zou men dit terecht kunnen interpreteren als een actie tegen mannelijke religieuze leiders die vrouwen zedelijkheidsregels opleggen. Een lovenswaardig initiatief zou dit geweest zijn, maar helaas had Van der Bellen het anders bedoeld.

Juiste woorden

Want hij had het over islamofobie gehad om zijn merkwaardige voorstel te verdedigen. Eigenaardig dat een Europese president dat woord gebruikt. Want islamofobie werd vooral door de islamitische republiek van Khomeini gebruikt als er kritiek kwam op de excessen van het religieus fundamentalisme. Het woord is snel overgenomen in het westers politiek-correcte vocabulaire als een middel om elke bedenking over de islam verdacht te maken en te brandmerken als een vorm van racisme.

In ons land had senator Bert Anciaux (SP.A) zelfs een politiek voorstel klaar om van islamofobie een strafbaar feit te maken. Gelukkig zagen zijn collega's op tijd in dat dit een onaanvaardbare ingreep geweest zou zijn op de vrije meningsuiting. Anders was blasfemie in België een crimineel vergrijp geworden.

Als er sprake is van racisme of discriminatie van bepaalde burgers, dan moet dat aangeklaagd worden. Maar dan het liefst met de juiste woorden. Door tegelijk de kritische bedenkingen over een radicaliserende godsdienst verdacht te maken, ging de Oostenrijkse president behoorlijk uit de bocht. Wie historische vergelijkingen maakt, moet zich bewust zijn van de impact van dat soort uitspraken. Van der Bellen is nog geen vier maanden in functie, maar hij lijkt nog niet begrepen te hebben dat een president niet mag polariseren, maar moet verbinden. En dat hij niet langer een groene partijmilitant is, die overtuigd van zijn eigen grote gelijk uit is op applaus van zijn eigen achterban...