Maltese premier kondigt vervroegde verkiezingen aan

De Maltese premier Joseph Muscat heeft voor 3 juni vervroegde parlementsverkiezingen aangekondigd in de kleinste lidstaat van de Europese Unie. Hij kan niet toelaten dat het succes van zijn regering door "ongegronde aanvallen" in gevaar wordt gebracht. Dat zei de 43-jarige regeringsleider op een 1 meimanifestatie in de hoofdstad Valletta.

Aanleiding vormen beschuldigingen van corruptie tegen zijn familie in verband met postbusbedrijven in Panama. De reguliere parlementsverkiezingen zouden pas in 2018 plaatsvinden.

Muscat bestuurt de eilandrepubliek sinds 2013. Toen had zijn sociaaldemocratische Arbeiderspartij de verkiezingen gewonnen en de conservatieven in de regering opgevolgd.

In die korte periode is het vroegere erg conservatieve Malta een erg progressieve koers gaan varen. Zo heeft het land nu een van de meest progressieve transgenderwetgevingen ter wereld. Ter vergelijking: tot enkele jaren geleden was scheiden er nog niet wettelijk geregeld.

Malta heeft nog tot eind juni het roterende EU-voorzitterschap in handen