Peter Mertens: "Kort de werkweek in tot dertig uur, vijf keer zes uur werken"

PVDA voelt zich niet langer het kleine broertje van SP.A op de Dag van de Arbeid. Met uitzicht op liefst 17 Kamerzetels in 2019 heeft voorzitter Peter Mertens een enthousiaste Leopold de Waelplaats in Antwerpen toegesproken: "Kort de werkweek in tot dertig uur, vijf keer zes uur werken!"

Mertens bereidt zich maandagochtend vol vertrouwen voor op zijn speech. "Volgens de jongste peilingen halen we bij de volgende verkiezingen zeventien Kamerzetels", rekent hij voor. "Elf uit Wallonië, drie uit Brussel en drie uit Vlaanderen."

Daarmee zou de partij in één klap een pak extra fondsen krijgen. "Nu komt alles uit crowdfunding, dat zal zo blijven, maar met een grotere dotatie kunnen we veel meer investeren in bijvoorbeeld sociale media en onze studiedienst. Die is nu al heel sterk, maar draait volledig op vrijwilligerswerk."

De bedoeling is in 2018 zo sterk mogelijk te scoren in Antwerpen en dat succes "als een olievlek te laten uitbreiden". Ook in de centrumsteden kan de partij snel voet aan de grond krijgen, denkt Mertens.

"Het grote geld, daar komt voor deze regering op aan"

De voornaamste schietschijf in deze precampagne is Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ""Ik krijg iets van de dubbele moraal die vaak wordt gehanteerd," zei Rutten in haar boek dat zij - of beter, haar spindoctor - schreef. Dat mevrouw Rutten alstublieft eens begint bij haar eigen federale regering!"

"Vrouwenrechten, vrijheid, wat is het waard als telkens opnieuw de rode loper uitgerold wordt voor de Saudische oliesjeiks? Het grote geld, daar komt het voor deze regering op aan, niet de rechten van de mens. Over één iets bestaat er geen twijfel: de hypocrisie bij de liberalen is superieur aan alle andere", aldus Mertens in zijn speech.

PVDA legt de focus op de arbeider en ecologie

PVDA blijft inzetten op de rechten van de arbeider - met een pleidooi voor een werkdag van zes uur - maar wil zich ook gaan profileren op ecologische thema's.

Ook daar ziet Mertens immers de hand van het kapitaal. "In de superieure samenleving van Gwendolyn Rutten vervalst een multinational als Monsanto wetenschappelijke studies om het kankerrisico van onkruidverdelger Roundup te verbergen. De sjoemelsoftware van Volkswagen verdoezelde de CO2-uitstoot van dieselwagens."

"Keer op keer dienen al die leugens maar één belang: het aandeelhoudersbelang van big business. Wij willen een toekomst waar sociale rechtvaardigheid, democratie van onderuit en duurzame milieubescherming de norm wordt", besluit hij zijn toespraak.