Rellen in Parijs: betogers gooien molotovcocktails naar de politie

In Parijs is de traditionele 1 meibetoging uit de hand gelopen. Enkele honderden gemaskerde demonstranten hebben de politie bekogeld met molotovcocktails. De oproerpolitie heeft daarop traangas ingezet. Verschillende agenten zijn gewond geraakt. Volgens de Franse media is een er erg aan toe.
AFP or licensors

De 1 meibetoging in de Parijse hoofdstad was rustig begonnen, maar is deze namiddag uit de hand gelopen. Enkele honderden gemaskerde jongeren zijn hebben voorwerpen en molotovcocktails naar de politie gegooid. De ordediensten hebben daarop traangas ingezet. Bij de schermutselingen zijn verschillende agenten gewond geraakt. Volgens de Franse media is een agent met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

(lees verder onder de video)

Er zijn verschillende arrestaties verricht. De schade in het straatbeeld zou ook aanzienlijk zijn. Verschillende etalages zouden zijn gesneuveld, net als straatmeubilair. Er is ook minstens een scooter in brand gestoken. De gemaskerde jongeren zouden tot dezelfde extreemlinkse en anarchistische splintergroeperingen behoren die in het verleden al andere Franse betogingen en protestacties tot geweld hebben herleid.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De 1 meibetoging is daarna zoals gepland verder gegaan. De ordediensten hebben daarop wel zakken van andere demonstranten gecontroleerd op eventuele bijkomende brandbommen, maar die zouden niet meer zijn gevonden. De betoging vindt plaats op een week voor de tweede en laatste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Veel demonstranten roepen er op om volgende zondag niet op het Front National van Marine Le Pen te stemmen.

Die laatste heeft intussen via Twitter laten weten dat haar gedachten bij de gewonde agenten is en dat de rellen precies het "onaanvaardbare gedrag is dat ze in de toekomst niet meer in de Franse straten wil zien". Haar tegenstander Emmanuel Macron heeft voorlopig nog niet gereageerd.