Tientallen arrestaties op 1 meibetoging in Turkije

In de Turkse grootstad Istanbul zijn tientallen demonstranten opgepakt die op weg waren naar het Taksimplein voor een 1 meibetoging. De autoriteiten hadden de actie verboden. Intussen trekt de hoge VN-vertegenwoordiger van de Mensenrechten aan de alarmbel voor de aanhoudende zuiveringen in het land. Er zijn sinds de mislukte putsch vorige zomer al 40.000 arrestaties verricht.
AFP or licensors

In de Turkse stad Istanbul zijn tientallen mensen opgepakt die op weg waren naar het Taksimplein in het centrum van de stad. Die plaats is erg symbolisch, omdat er op een 1 meibetoging 30 jaar geleden 34 betogers zijn gedood door scherpschutters van de ordediensten. Om die reden hadden de autoriteiten, net als vorige jaren, de demonstratie er verboden. Op andere plaatsen was dat overigens wel toegelaten.

Vele demonstranten hadden spandoeken bij met daarop antiregeringsslogans. De oproerpolitie heeft hier en daar traangas ingezet. In de buurt van het Taksimplein alleen al zouden net geen 100 arrestaties zijn verricht, in heel de stad samen zijn meer dan 200 mensen -vaak hardhandig- opgepakt.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De hoge VN-vertegenwoordiger van de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein trekt intussen aan de alarmbel over de situatie in Turkije. De zuiveringen binnen alle lagen van de administratie, de ordediensten en het leger creëren volgens hem een "angstklimaat" in het land.

Verschillende terreuraanvallen in het land zowel vanuit Koerdische als uit IS-hoek dragen daartoe bij. "Ik begrijp dat terreur moet worden aangepakt, maar dat moet niet ten koste gaan van de mensenrechten", zegt al-Hussein daarover.

Vorige zomer is een poging tot staatsgreep geweest in Turkije. Volgens president Erdogan en zijn aanhangers zou de Gülenbeweging achter die mislukte putsch zitten. Al wordt dat internationaal fel in twijfel getrokken. In de zuiveringsacties die op die staatsgreep zijn gevolgd, zijn alles samen al 120.000 mensen geschorst en ontslagen. 40.000 anderen zitten in de gevangenis, onder wie zo'n 150-tal journalisten, maar ook honderden rechters. De rechtstaat in het land en de scheiding der machten staat daardoor hevig onder druk.

Via een nipt gewonnen referendum -waarvan de geldigheid in twijfel wordt getrokken- heeft Erdogan recent nog meer macht naar zich toe getrokken. Sindsdien zijn er nog twee grote zuiveringen geweest. Vorige week woensdag zijn 9.000 politieagenten geschorst en zo'n 1.000 anderen gearresteerd. Eergisteren zijn 4.000 ambtenaren en militairen geschorst. "Met zo'n grote getallen is de kans heel klein dat er geen rechten zijn geschonden", zegt al-Hussein voorts.

Video: