Tony Blair wil terugkeren in de Britse politiek: "Ik wil mijn handen vuilmaken"

In Groot-Brittannië heeft ex-premier Tony Blair aan de Daily Mirror gezegd dat de brexit hem "een directe motivatie" heeft gegeven om weer meer betrokken te raken in de politiek. "Je moet je handen vuilmaken, en dat zal ik doen." Blair haalt als hoofdreden aan dat hij bezorgd is over het land, met het oog op de brexit. Labourleider Jeremy Corbyn reageert lauwtjes.

Tony Blair (63) won de verkiezingen in 1997, en maakte daarmee met de socialisten van Labour een einde aan 18 jaar conservatief beleid. Blair koos zijn moment om een comeback aan te kondigen symbolisch op 1 mei, 20 jaar na zijn iconische overwinning. Links verpulverde rechts met een meerderheid van maar liefst 179 zetels in het Lagerhuis.

De Britten kiezen een nieuw parlement op 8 juni. Premier Theresa May van de conservatieve Tories is de grote favoriete - zij wil haar positie versterken met het oog op de lastige brexitgesprekken met de EU die eraan komen - nu Labour in de touwen ligt. Labour doet het slecht in de peilingen en partijleider Jeremy Corbyn slaagt er maar niet in om het tij te keren.

Blair ambieert geen zitje, maar wil onder het volk komen

Blair vertelde aan de Daily Mirror dat hij zijn handen vuil wil maken en weer zijn stempel wil drukken op de politiek. Hoe dat precies zou gebeuren, blijft evenwel vaag. Blair zegt geen parlementszitje te ambiëren bij de verkiezingen, en niet opnieuw de macht willen grijpen bij Labour. 

Blair, die zelf voor Remain stemde, tegen een brexit, zegt bezorgd te zijn over waar Groot-Brittannië naartoe gaat. Hij wil zich mengen in dat debat. Blair zegt dat hij vooral campagne wil gaan voeren en zich wil laten horen bij de mensen. "Ik weet  niet of ik een politieke beweging op de been zou kunnen krijgen, maar ik denk wat er een hele set ideeën bestaat waar de mensen zich achter kunnen scharen."

Corbyn blaast warm en koud

Corbyn heeft vanmiddag gereageerd op Blairs intenties. "Tony Blair heeft zoveel gezegd de laatste dagen. Ik hoop vooral dat iedereen zich kan verenigen voor een overwinning van Labour op 8 juni."

Corbyn blies daarmee warm en koud, want eerder had hij op Twitter het werk van de regering-Blair geprezen. "Vandaag is het 1 mei en het is 20 geleden sinds de Labour-overwinning van 1997, waarmee we een einde maakten aan jaren van besparingen door de Tories en gingen investeren in alle mensen, en niet enkelingen."