Trump zou graag op de koffie gaan bij Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump zou "onder de juiste omstandigheden" graag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten. Dat heeft hij gezegd in een interview met Bloomberg. "Als het gepast zou zijn om hem te ontmoeten, wil ik dat zeker doen. Ik zou vereerd zijn."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
(Een imitator van Trump ontmoet een imitator van Kim)

Tot nog toe hebben enkel de imitatoren van Trump en Kim Jong-un elkaar al ontmoet (zie foto boven), maar als het van de Amerikaanse president afhangt en "de omstandigheden zitten goed", dan komt het er in het echt ook van. "Als het gepast zou zijn om hem te ontmoeten, dan zou ik dat absoluut doen. Ik zou vereerd zijn", zegt Trump in een interview met Bloomberg. "Zolang het onder de juiste omstandigheden is, zou ik dat doen."

De uitspraken van Trump komen er nu de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea opnieuw hoog oplopen. Als Trump en Kim elkaar zouden ontmoeten, dan zou dat een primeur zijn. Sinds Kim zijn vader Jong-Il na diens dood in 2011 heeft opgevolgd, heeft hij nog nooit een buitenlands staatshoofd ontmoet. Hij is sindsdien nog nooit uit het geïsoleerde land geweest. Over zijn leven voor zijn aantreden is niet zoveel bekend.

Het Witte Huis heeft achteraf benadrukt dat momenteel de omstandigheden alvast niet goed genoeg zijn voor een ontmoeting tussen Trump en Kim.