VS waarschuwt burgers die naar Europa willen: "pas op voor terreur"

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt VS-burgers die van plan zijn om deze zomer naar Europa te reizen om voorzichtig te zijn. Niet omdat er een specifieke dreiging is, maar wegens het aanhoudende risico op een aanslag.
(archiefbeeld)

"De recente incidenten in Frankrijk, Rusland, Zweden en Groot-Brittannië tonen aan dat IS, Al Qaeda en aanverwanten de mogelijkheden hebben om aanslagen te plegen in Europa", meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Hoewel de lokale overheden er alles aan doen om dit te voorkomen, willen we benadrukken dat Amerikaanse staatsburgers op hun hoede moeten blijven voor de mogelijkheid dat terroristen zonder waarschuwing kunnen toeslaan."

Amerikaanse toeristen worden gevraagd om vooral op te letten bij toeristische attracties, stations, luchthavens, winkelcentra en overheidsgebouwen. "Ook hotels, dancings, restaurants, gebedshuizen, parken, grote evenementen en scholen blijven mogelijke doelwitten", klinkt het voorts. "Let vooral op in de komende zomervakantie, wanneer vaak grote groepen mensen samenkomen."

Specifieke bedreigingen worden niet genoemd. Al wordt wel gezegd dat terroristen in het verleden een breed scala aan wapens hebben gebruikt. "Gaande van vuurwapens, explosieven, voertuigen om in de massa te rijden tot steekwapens", klinkt het. "Veelal wapens waartegen op voorhand weinig te doen valt." De waarschuwing lijkt erg op die die was uitgevaardigd voor het begin van het winterseizoen. Die waarschuwing is in februari vervallen.

De vernieuwde waarschuwing komt er op dezelfde dag dat uit cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de aanslagen in Brussel vorig jaar een stevige tik hebben uitgedeeld aan onze toeristische industrie. Vanuit de Verenigde Staten is er zo'n kwart minder bezoekers gekomen dan in het jaar daarvoor.