Weekend offline geweest? Dankzij dit nieuwsoverzicht bent u weer helemaal mee.

PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw werd aangevallen net voor zijn Eenmeitoespraak, de Europese leiders werden het heel snel eens en er was goed nieuws voor "Iedereen tegen kanker" en Antwerpse voetbalfans.

1. PVDA-kopstuk Hedebouw aangevallen

Het opvallendste nieuws van de 1 meiviering: in Luik werd PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw met een mes aangevallen, net voor hij zijn toespraak zou houden. Zonder veel erg overigens: het Kamerlid werd slechts lichtgewond aan zijn been en kon zoals gepland zijn aanhang toespreken. De verdachte werd meteen ingerekend.

2. Socialisten schieten met scherp op regering

In hun 1 mei-toespraken hebben de socialisten uitgehaald naar de regering-Michel. SP.A-voorzitter John Crombez en ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw klaagden elk de afbraak van de sociale bescherming aan.

En volgens de socialistische studiedienst zijn de belastingen de afgelopen drie jaar niet verlaagd. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sprak dat tegen en zegt dat SP.A foute cijfers heeft gebruikt.

3. Recordopbrengst "Iedereen tegen kanker"

3.352.253 euro is dan weer een heel correct cijfer: het bedrag dat tot nu toe werd ingezameld voor de actie “Iedereen tegen kanker”. Het bedrag werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een tv-show met Peter Van de Veire, op Eén.

4. Homo's en bloedgeven

Vrijdag besliste de regering al dat homo’s voortaan bloed zullen mogen geven, op voorwaarde dat ze het voorgaande jaar geen seks hebben gehad. In “De zevende dag” legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit dat deze maatregel bedoeld is om de veiligheid van het bloed te garanderen. Collega Alexander Verstraete legde dit nog eens goed uit in een analyse die het afgelopen weekend goed gelezen werd.

5. EU-top in 4 minuten

Nooit eerder werden de EU-leiders het zo snel eens als afgelopen zaterdag: slechts 4 minuten hadden ze nodig om af te spreken hoe de onderhandelingen met de Britten over de brexit zullen verlopen. Daarbij moet volgens de Europese leiders eerst over de brexit gesproken worden, voor er nieuwe deals worden gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

6. Frexit?

In Frankrijk viel dan weer het woord frexit. In de laatste week voor de presidentsverkiezingen namen presidentskandidaten stelling in op het Europese vlak. Emmanuel Macron zei dat de EU moet hervormen, zoniet zou er wel eens een frexit kunnen komen. Zijn eurosceptische tegenstander Marine Le Pen maakte dan weer een opvallende ommezwaai: voor haar is het verlaten van de euro geen prioriteit meer.

7. Fietsdoden

Afgelopen week was een dodelijke week voor fietsers. In Ellezelles is zaterdagochtend een wielertoeriste verongelukt die deelnam aan de Etixx Classic. Ze overleed nadat ze was aangereden door een auto. Een dag eerder overleed triatleet Kenneth Neyt, nadat hij in Markegem, in West-Vlaanderen. Ook door een aanrijding door een auto. Dat Neyt oortjes in had, opende de discussie over het dragen van oortjes op de fiets.

8. Drie Antwerpse clubs kampioen

Maar er was ten slotte ook positief sportnieuws, voor de Antwerpenaren. Antwerp- en Beerschotfans kwamen zondagavond meevieren met Berchem Sport. De club won de titelmatch in de tweede amateurliga. Daardoor beleefde het Antwerpse voetbal een unicum: de drie clubs van ‘t stad hebben nu allemaal de titel veroverd in hun reeks.