"Een terreurslachtoffer valt van de ene dag op de andere in een nieuwe wereld"

Philippe Vansteenkiste verloor zijn zus bij de aanslagen van 22 maart. Hij is tevreden met de aanbevelingen die de commissie aanslagen vandaag voorgesteld heeft, hoewel er nog heel wat details moeten uitgewerkt worden. "Een terreurslachtoffer valt van de ene dag op de andere in een volledig nieuwe wereld. Het is zeer belangrijk dat hij zo goed mogelijk geholpen wordt."
www.aurorebelot.com

De commissie aanslagen heeft vanmiddag een rist aanbevelingen voorgesteld om het statuut en de opvolging van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren, gaande van onmiddellijke erkenning over financiële steun tot individuele begeleiding. 

Volgens Vansteenkiste zal het uniek loket, waarbij een slachtoffer één referentiepersoon zal toegewezen krijgt voor de bergen paperassen waar hij zich moet doorworstelen, heel wat leed besparen. "Dit laat toe dat slachtoffers niet steeds van links naar rechts moeten lopen en hun verhaal telkens opnieuw moeten doen en zo eigenlijk opnieuw slachtoffer worden. Het zal een hulp zijn voor de mensen van 22 maart, maar er wordt ook naar de toekomst gekeken", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Wel is het volgens hem belangrijk dat zo'n referentiepersoon juist kan inschatten in welke emotionele toestand een slachtoffer zich bevindt. "Een referentiepersoon moet duidelijk kunnen inschatten wat de posttraumatische effecten zijn bij een terreurslachtoffer. De band moet groeien en zo'n referentiepersoon moet een dosis mensenkennis en psychologisch begrip hebben."

"Niet meteen naar de verzekeringen moeten lopen, is zeer positief"

Ook het erkenningsstatuut is zeer belangrijk benadrukt Vansteenkiste. Of hij zelf al erkenning gekregen heeft? "Het hangt er vanaf wat men erkenning noemt. Er bestaat nog geen enkel document dat effectief zegt: "Men is een slachtoffer", hoewel men bij het federaal parket weet dat er een dossier loopt. Wat belangrijk is, is dat een slachtoffer op korte termijn erkend wordt door een officieel document. Dan is er een soort geruststelling, de wetenschap dat het dossier loopt."

Veel slachtoffers keken na de aanslagen aan tegen een berg hoge kosten. Financiële noodhulp kan daarbij een verlichting zijn. "Maar dat bedrag als eerste noodhulp mag niet berekend zijn op tal van parameters."

"Een terreurslachtoffer valt van de ene dag op de andere in een volledig nieuwe wereld. Zeer belangrijk is dat hij zo goed mogelijk geholpen wordt. Niet meteen naar de verzekeringen moeten lopen, is daarin zeer positief."