De eerste sms die Di Rupo naar De Wever stuurde? "Ik zie u graag"

Dat oud-premier Elio Di Rupo het Nederlands niet goed beheerst, is geen geheim. Uit een anekdote die Bart De Wever in "Gert late night" op Vier vertelt, blijkt dat dit tot opmerkelijke ontboezemingen kan leiden. Zo was de eerste sms die de PS-voorzitter naar zijn N-VA-collega stuurde behoorlijk intiem.

Politici die elkaar hun liefde verklaren: het gebeurt niet vaak. Toch is dat precies wat Di Rupo deed toen hij De Wever voor het eerst contacteerde om formatiegesprekken op gang te trekken. Dat zegt de burgemeester van Antwerpen in "Gert late night", de talkshow van Gert Verhulst op Vier waarin hij gisteravond te gast was.

"Alle gesprekken met Di Rupo verliepen steevast in het Frans", zegt hij over de maanden van regeringsonderhandelingen die ze in het verleden samen hebben doorsparteld, nadat hij uitdrukkelijk heeft bevestigd dat hij hem een sympathieke man vindt. "Zijn Nederlands is een probleem. De eerste sms die hij naar ons stuurde, luidde "Ik zie u graag"."

"Ik veronderstel dat hij "J'aimerais vous voir" door Google Translate had gejaagd. Wat moet je antwoorden op zo'n sms?" Gastheer Verhulst doet hierop de voor de hand liggende suggestie: "Ik u ook".

(Lees voort onder video)

Wouter Beke

In de laatste aflevering van "Wissel van de macht" van Mark Van de Looverbosch over kantelmomenten in de Belgische politiek, vertelt CD&V-voorzitter Wouter Beke een gelijkaardig verhaal. Ook hij blijkt de bewuste sms destijds te hebben gekregen.

"Elio Di Rupo kende ik totaal niet", zegt hij. "Op een gegeven moment kreeg ik een smsje van hem. "Ik zie u graag, kan dat?". Dat was een oneigenlijke vertaling van "Ik zou u graag eens ontmoeten, zou dat kunnen?". Ik heb het ook zo geïnterpreteerd voor alle duidelijkheid."

lees ook