De Morgen pakt uit met nieuw logo... of is het dat van Kuurne?

Op de voorpagina van De Morgen prijkt vandaag een nieuw logo waarmee de krant zich voortaan in de verf wil zetten. Alleen lijkt het een exacte kopie van het logo van de gemeente Kuurne in West-Vlaanderen. Dat is ook burgemeester Francis Benoit niet ontgaan.
Links: de voorpagina van De Morgen, rechts: het logo van Kuurne.

Een knalrode geometrische figuur als twee opeengestapelde parallellogrammen die samen vooruitwijzen: dat is het nieuwe logo dat De Morgen vandaag op de voorpagina plaatst. Het maakt deel uit van de vernieuwingsoperatie onder de noemer "Meer inzicht, meer zalm" die de krant in oktober 2014 een nieuw gelaat gaf.

"Het principe van "meer zalm" is bij onze lezers goed ingeburgerd", vertelt hoofdredacteur An Goovaerts aan deredactie.be. "De bijhorende tekening sloeg minder aan. Daarom schuiven we nu dit ontwerp naar voren. Het logo kijkt vooruit en sluit zo bij de zalmgedachte aan."

Goovaerts: "Het was geen bewuste diefstal"

Helemaal nieuw is het logo echter niet. Tenminste: het is een exacte kopie van het logo dat de gemeente Kuurne hanteert. "Puur toeval", zegt Goovaerts.

"Het logo heeft ook veel weg van dat van het NRC Handelsblad. Dat wijst wel de andere kant op. We hebben daarover gediscussieerd, maar we hebben toch voor dit logo gekozen omdat het onze filosofie goed typeert. Dat Kuurne hetzelfde logo heeft, wisten we niet."

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne heeft de gelijkenis al opgemerkt. "De Morgen plaatst het logo van de gemeente Kuurne op de voorpagina. Vergoeding?", schrijft hij al dan niet grappend op Twitter, gevolgd door: "De Morgen houdt van Kuurne!".

"Het was geen bewuste diefstal", verzekert Goovaerts. "We gaan zeker contact opnemen met burgemeester Benoit in de hoop een vergelijk te vinden."

"Inwoners van Kuurne beschouwen De Morgen nu als Kuurnse krant"

"Ik heb me even verslikt in mijn koffie", gaat burgemeester Benoit voort bij de collega's van Radio 2 West-Vlaanderen. "Het is 99 procent ons logo dat op de voorpagina prijkt. Maar goed, het is toch een hele eer dat een kwaliteitskrant ons logo gebruikt. Ik denk dat elke inwoner van Kuurne De Morgen nu als een Kuurnse krant zal zien."

Benoit vindt de gelijkenis enerzijds jammer, maar ziet anderzijds ook verschillen. "De pijlen verschillen iets van kleur en ook de dikte is anders. Bovendien hebben wij de pijl samen met het woord Kuurne geregistreerd, terwijl De Morgen enkel de pijl gebruikt."

"Juridisch valt daarover te twisten, maar het is ook grappig. De baseline van De Morgen is "Meer inzicht, meer zalm", wij in Kuurne zijn "koppige ezels". Misschien kan De Morgen "Meer inzicht, meer ezel" als baseline kiezen ter compensatie."