Einde Alitalia dan toch nabij? Maatschappij start faillissement op

De Italiaanse luchtvaartorganisatie Alitalia heeft de procedure voor een faillissement opgestart. Daarmee lijkt de jarenlange zwanenzang van het Italiaanse kroonjuweel het laatste hoofdstuk in te gaan. De maatschappij stapelt de verliezen al jaren op.
AFP or licensors

Alitalia heeft al lang te lijden onder de druk van lagekostenmaatschappijen en grote maatschappijen uit het Midden-Oosten. Sinds 2002 is het bedrijf er niet meer in geslaagd om winst te maken. De schulden stapelden zich op. Meerdere reddingsplannen bleken geen soelaas te brengen of strandden op de onderhandelingstafel.

In 2014 nam Etihad nog 49 procent van Alitalia in handen, maar ook die overname kon blijkbaar niet tot een ommekeer leiden. Vorige week keurde het personeel een ultieme besparingsoperatie af en de Italiaanse regering heeft al laten weten niet met geld over de brug te zullen komen.

Het Alitalia-bestuur heeft nu beslist de faillissementsprocedure op te starten. Het bedrijf ziet geen mogelijkheden meer om uit zijn "ernstige economische en financiële situatie" te geraken.