Erdogan opnieuw lid van AKP

Zo'n twee weken na zijn zege bij het omstreden grondwetsreferendum is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw lid van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP. De ceremonie op het AKP-hoofdkwartier in Ankara werd live uitgezonden op de Turkse televisie.
archieffoto

Op 21 mei is er een buitengewoon partijcongres van de AKP in Ankara, waar Erdogan opnieuw kan worden verkozen tot partijleider.

Erdogan won op 16 april nipt het referendum over de invoering van een presidentieel systeem, waarbij hij duidelijk meer macht krijgt. Eén van de eerste hervormingen was de opheffing van het verbod voor de president om lid te zijn van een partij. Erdogan is één van de medeoprichters van de AKP en stond aan het hoofd van de partij tot zijn verkiezing tot president in augustus 2014.

Hij moest de partij verlaten omdat het krachtens de grondwet verboden was voor de president om banden te hebben met politieke partijen. Erdogan bleef echter een wezenlijke invloed uitoefenen op de AKP.